Branschens reaktioner på vårbudgeten: ”Småsatsningar”

POLITIK Reaktionerna på årets vårändringsbudget är blandade, men inom hållbarhetssektorn är många röster eniga om att den är otillräcklig. Här är några kommentarer.

Branschens reaktioner på vårbudgeten: ”Småsatsningar”
Ulrika Lindstrand, Gustaf Lind och Malin Ragnegård. Foto: Pressbilder.

I dag presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Medan flera anslag inom miljö och klimat får ökade resurser, föreslås ytterligare minskningar i framtiden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

”Regeringen hade chansen att rätta till en del av misstagen i dagens vårbudget, men väljer bara att göra småsatsningar, skriver WWF, i ett pressmeddelande”, och syftar till förra årets stora neddragningar inom natur.

Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, säger att anslaget för åtgärder av värdefull natur måste öka med minst 1,8 miljarder för att vi ska kunna sköta värdefull natur i landet.

– Ändå väljer regeringen att bara gå in med 30 miljoner extra. FN, EU och naturen kräver långsiktiga och kraftfulla investeringar och i förhållande till detta är regeringens satsning fickpengar, säger han

Organisationen välkomnar ökningen med 100 miljoner kronor till Klimatklivet, men uttrycker önskan om att pengarna inte skulle vara specifikt avsatta för stöd till laddstolpar.

”Krävs betydligt större medel”

Sveriges Ingenjörer påpekar att betydande utmaningar fortfarande existerar inom kompetensförsörjningen och klimatomställningen. I ett pressmeddelande framhåller de att för att säkra en svensk industri i framtiden måste den helt och hållet bli fossilfri.

– Det kommer att behövas större satsningar än de 100 miljoner som nu tillförs klimatklivet. Annars äventyras Sveriges konkurrenskraft, arbetstillfällen och välstånd, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer hade även önskat att det avsattes ytterligare resurser för att förbättra villkoren för ingenjörer inom offentlig sektor, samt att mer arbete behövs för att attrahera och behålla internationell kompetens.

”Regeringen sviker kvinnorna i sin budget”

Fackförbundet Kommunal anser att regeringen bryter sitt löfte om att inte svika välfärden, och att detta har blivit ett jämställdhetsfråga.

”När välfärden brister behöver allt fler äldre få hjälp och omsorg av nära anhöriga. Det kan handla om att få mat och medicin men även att sköta hygienen eller hålla i vårdkontakter. Det här påverkar sysselsättningen i samhället och riskerar att begränsa kvinnors arbetsförmåga”, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

Malin Ragnegård, förbundsordförande på Kommunal, betonar att välfärdsstaten är avsedd för att ge oss möjligheten att bestämma över våra liv samtidigt som våra anhöriga får tillgång till en högkvalitativ omsorg.

– Men denna välfärdsslakt riskerar vi inte bara brukarna och personalen i välfärden, vi riskerar att vrida tillbaka klockan 50 år i jämställdhetsarbetet där kvinnor förväntades stanna hemma för att ta hand om barnen och de äldre, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.