Förnybar el ökar
I början av seklet var kärnkraften och förnybar el ungefär lika stora, men nu ger förnybar el två och en halv gång så mycket el som kärnkraft.
Fakta
Debatt
Detta är opinionsmaterial. De åsikter som framförs är skribentens egna.
Även om man räknar bort vattenkraften tycks 2019 vara året när övrig förnybar el för första gången på ett halvsekel passerar kärnkraften i totalt producerad el.
Coronaviruset påverkar efterfrågan på el
Eftersom början på 2020 redan inneburit en inbromsning i världsekonomin på grund av coronaviruset är det troligt att det blir ett år av global ekonomisk recession.
Det ger minskad efterfrågan på el och många bränslen, låga priser och därmed ekonomiska problem de fossilföretag som har högst marginalkostnader.
Equinors beslut att inte borra efter olja utanför Australien liksom Teck Resources beslut att avbryta utvecklingen av oljesandtillgångar i Kanada är exempel på frivilliga beslut i den riktningen. Konkurserna kommer att bli fler än två.
Utvecklingen skyndas på
De fossilföretag som slås ut kommer inte tillbaka. Istället kommer utvecklingen av fossilfri el, och elektrifiering i andra sektorer skyndas på. Februari 2020 var första månaden som vindkraft gav mer el än kärnkraft och fossilt, sammantaget i Tyskland. Men inte den sista.
Det går att beskriva detta som klimatpolitiska framgångar. Men de drivs nu framför allt av vinsthungriga investerare.
Fler projekt väntas
I Spanien och Portugal går det nu att producera solel för 15-20 euro per megawattimme. I Spanien finns godkända projekt att bygga 80 gigawatt solel. Idag finns 8,7 gigawatt.
Man planerar att producera vätgas för att ersätta fossil gas i gasnäten. Gasnätens ägare har mycket att vinna på detta. Det betyder att infrastruktur som skulle kunna bli värdelös får ett bestående värde. De pratar inte längre om tekniska problem att hantera vätgas i ledningarna, utan om de enkla modifieringar som gör vätgastransporter möjliga.
Med bränslen producerade från förnybar el kan fossila bränslen ersättas i hela energisystemet, inte bara för elproduktion.
Utvecklingen av billig solel – en utmaning
Utvecklingen av billig solel är en utmaning för svensk energiintensiv industri. Med de sämre solresurser vi har, behöver Sverige lyckas med att göra vindelen ännu billigare och samtidigt vara ledande i processutveckling, om industrin ska kunna konkurrera med solrika delar av världen.
Det finns inte tid för tekniknostalgi. När sol och vind redan ger den billigaste elen, skalas upp och därmed blir ännu billigare, kommer termisk elproduktion aldrig få den roll den tidigare haft.
Många kommer entusiastiskt argumentera mot denna utveckling. Men det kommer inte att hjälpa. Låt inte dessa fördröja utvecklingen i Sverige.
Av: Tomas Kåberger,
professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Få de viktigaste uppdateringarna och inspiration direkt i mejlen helt kostnadsfritt.