USA stänger ned kolkraftverk i rekordtakt

Energi 2019 var ett misslyckande för Trump och hans kolkraftspolitik. USA stängde ned kraftverk med en kapacitet på 15 100 megawatt.

USA stänger ned kolkraftverk i rekordtakt
Mindre kolkraft och utsläpp. Foto: Adobe Stock

Naturgasen och oljan konkurrerar ut den kostsamma kolindustrin i USA. Även solel och vindkraft seglar upp som klara konkurrenter. Det meddelar den amerikanska energimyndigheten IEA, som släpper nya siffror över landets energiförsörjning.

Bara under det förgående året stängde företag i den amerikanska energibranschen ned kolkraftverk med en kapacitet på 15 100 megawatt. Det motsvara en elförsörjning för 15 miljoner hushåll. Det är den näst snabbaste nedstängningen hittills.

Ett misslyckande för Trump

Efter Obamas styre där flera klimat- och miljölagar som rörde kolindustrin tillkom, tog Trump över med löften om att jobben skulle återvända till kolkraftsarbetarna. Han lovade lättnader i regleringarna av kolindustrin.

Detta är något som inte skett. Sedan Trump blev president har kolkraftverk med en sammanlagd kapacitet på 39 000 megawatt lagts ned.

Minskat landets totala koldioxidutsläpp

Nedmonteringen av kolkraftverken har lett till att USA minskad sitt sammanlagda koldioxidutsläpp med 2,1 procent. Det menar analysföretaget Rhodium Group. Dock ska man komma ihåg att de kolkraftverk som nu återstår i landet, anses vara marknadsmässigt konkurrenskraftiga.

Enligt IEA bestod USA:s energimix 2018 av 705 378 ton naturgas, 25 289 ton vattenkraft, 805 565 ton oljeekvivalenter, 316 876 ton kol, 219 216 ton kärnkraft, 44 915 ton vind- och solkraft samt 107 251 tonbiobränslen och avfallsförbränning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.