Sverige får en egen fröbank

Biologisk mångfald Nu startar Sveriges första fröbank för att bevara biologisk mångfald och skydda hotade ängsblommor.

Sverige får en egen fröbank
Bara 1 procent av Sveriges blomsterängar återstår. Foto: Adobe Stock

Sveriges första fröbank för vilda växter startas hösten 2024 Länsstyrelsen i Skåne och Naturskyddsföreningen genom projektet SwedeSeed. Syftet med fröbanke är att bevara biologisk mångfald och skydda hotade ängsblommor genom långsiktig bevaring och sådd i naturen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Fröbanken kommer att vara belägen på Nordiskt Genresurscenter i Alnarp och där insamlade fröer kommer att frysas ned och långtidsbevaras. Projektet inkluderar även uppodling av ängsväxter på Hushållningssällskapet Skånes försöksstation i Borgeby. På så sätt hoppas man kunna öka mängden tillgängliga fröer.

Enligt Naturskyddsföreningen finns i dag bara 1 procent av Sveriges blomsterängar kvar jämfört med för 100 år sedan. Den utbredda bristen på blommor hotar vilda pollinatörer.

I dag finns bara en procent av Sveriges blomsterängar kvar jämfört med för hundra år sedan, bland annat på grund av utvecklingen i jordbruket. Även vilda pollinatörer är hotade, både i Sverige och globalt, och en viktig orsak till den tuffa situationen för pollinatörerna är en utbredd brist på blommor. Men även spridning av växter som inte är typiska för ett geografiskt område kan leda till problem för pollinatörer och att invasiva arter konkurrerar ut våra inhemska växter.

Projektet med fröbanken stöds av Jordbruksverket och samarbetar med flera andra organisationer, inklusive Lunds Botaniska Förening och Trafikverket.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste