På invigningen av Business Sweden:s paviljong i Glasgow under FN:s klimattoppmöte, nämnde statsminister Stefan Löfven (S), tre saker han kommer lyfta under mötet.
Löfven på klimattoppmöte: ”Kommer använda Sverige som bevis”
Cop26 Statsminister Stefan Löfven listade tre prioriteringar för Cop26, men han lyfte också ”skammen” över att världen inte nått målet om 100 miljarder kronor i klimatfinansiering och att han kommer använda Sverige som ett bevis för en möjlig klimatomställning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– För det första behöver fler göra mer för att vi ska uppfylla Parisavtalet och vi behöver snabba på genomförandet av det, säger Stefan Löfven på en presskonferens och fortsätter:
– För det andra behöver vi komma överens om regelboken för Parisavtalet för att klara det. Där vill vi (Sverige och EU) se mer enhetliga regler som inte urholkar ambitionerna.
”Behöver stödja utvecklingsländerna i deras omställning”
Tredje prioriteringen som statsministern nämnde, och som varit en av de stora snackisarna inför mötet, rör klimaträttvisa och vem som ska betala för utsläppen.
– Vi behöver stödja utvecklingsländerna i deras omställning. Vi i de utvecklade länderna har gemensamt åtagit oss att bidra med 100 miljoner US dollar, årligen från och med år 2020. Att vi inte når målet är en skam, och det kommer försvåra förhandlingarna, säger Stefan Löfven.
”Kommer att använda Sverige som ett bevis”
Under en presskonferens fick Löfven frågan om huruvida Sverige kommer kunna bidra med något under konferensen.
– Jag kommer att använda Sverige som ett bevis på att klimatomställningen inte bara är möjlig, utan också en möjlighet att bygga starkare och bättre samhällen. Sverige är en stark röst här och jag kommer göra det mesta av det medan jag är här, säger Löfven.
Statsministern underströk också vikten av att alla länder lämnar in sina klimatplaner vilket exempelvis Indien inte hade gjort innan mötet. Indiens premiärminister Narendra Modi meddelade dock under mötets första dag att landet ska nåt nettonoll år 2070. Det vill säga 20 år efter EU och USA och 10 år senare än Kina.
”Domedagen är på riktigt”
Under de två första dagarna i november träffas ledare för nästan 200 länder, för att gemensamt diskutera en väg framåt i klimatomställningen. Under invigning av högnivåmötet på måndagen använde Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, hårda ord för att beskriva allvaret i klimatfrågan.
– Domedagen är på riktigt. Klockan står på en minut innan midnatt och vi måste agera nu, om vi inte gör något i dag blir det för sent för våra barn imorgon, säger Boris Johnson.
Men världsledarna kommer inte att fatta något beslut under de två dagarna, utan det väntas i stället komma om två veckor då mötet tar slut.