Forskare: Cop26 handlar mer om politik än om vetenskap

Cop26 Vilken roll spelar forskningen i klimatförhandlingarna under Cop26? Det vet Jasmine Livingston från Lunds universitet och som forskar på ämnet. Hon är hoppfull om att det kommer bli ett produktivt klimattoppmöte trots att själva förhandlingarna handlar mer om politik än vetenskap.

Forskare: Cop26 handlar mer om politik än om vetenskap
Forskaren Jasmine Livingston. Foto: Jenny Kejerhag

Jasmine Livingston är född i Edinburgh men bor för tillfället i Nederländerna där hon gästforskar. Under Cop26 har hon rollen som observatör för Lunds universitet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi medverkar under förhandlingarna när de är öppna, men vi är inte där för att delta. Sedan följer vi olika sidoevent som är intressanta för oss, berättar Jasmine Livingston.

Hon har forskat på forskningens roll i klimatförhandlingar, och är särskilt intresserad av hur IPCC används och diskuteras under Cop26.

Forskaren Jasmine Livingston.
Foto: Jenny Kejerhag Forskaren Jasmine Livingston. Foto: Jenny Kejerhag

Hur använder exempelvis politiska ledare IPCC i förhandlingarna?

– Just nu diskuterar de flesta den senaste rapporten från IPCC och de så kallade special reports, som har presenterats sedan Parisavtalet, säger Jasmine Livingston och fortsätter:

– Men det jag tycker är intressant är hur de diskuterar IPCC med ett fokus på långsiktiga klimatmål. Till exempel hur forskningen kan användas för att mäta framstegen av långsiktiga klimatmål men också vad som kan göras och hur det kan hjälpa.

Forskningen får stor plats men politiken får större

Hon tycker att forskningen har hjälpt till att lyfta klimatfrågan upp på den politiska agendan men att förhandlingarna mest fokuserar på själva politiken.

– Jag tycker att forskningen har en stor plats generellt under Cop men under själva förhandlingarna handlar det mycket mer politik och om olika länders prioriteringar. Men förhoppningsvis kan forskningen understödja det, säger Jasmine Livingston.

Ambitionerna behöver öka

Årets Cop26 är ett år försenat, vilket också innebär försenade beslut i klimatfrågan. För framtida generationer är det en besvikelse och därför menar bland annat Fridays for future-rörelsen med Greta Thunberg i spetsen, att tiden håller på att rinna ut. Och att det går för långsamt det kan Jasmine Livingston hålla med om.

– Jag tror att vetenskapen kan stötta de politiska ledarna till att vidta åtgärder. Men skulle de följa det forskningen säger till punkt och pricka, kommer ambitionerna att behöva öka snabbt. På så vis håller jag med de unga aktivisterna att det går för långsamt, säger Jasmine Livingston.

”En svår uppgift för ett land att enbart lyssna på forskningen”

Hon understryker dock att frågan är komplicerad. Vetenskap har en viktig roll, enligt henne, men det finns också väldigt många olika typer av forskning som spelar in i klimatfrågan. Samtidigt behöver länder utgå från sina egna problem och det finns även en politisk aspekt att ta hänsyn till.

– Jag tror att det är en svår uppgift för ett land att enbart lyssna på forskningen, säger Jasmine Livingston.

Hur är det att vara forskare på Cop26?

– Det är spännande att vara här. Det är inte mitt första Cop, jag var bland annat i Paris också. Men det är intressant att se vad som har förändrats sedan dess och vad som inte har det, säger hon med glimten i ögat.

Vad ser du mest fram emot under tiden du är här?

– Jag kommer besöka event som sker i vetenskapspaveljongen, och när de väl öppnar förhandlingarna kommer det bli intressant att sitta med och lyssna vilken forskning som kommer upp i samtalen.

Många pekar på att det är nu som besluten måste tas, vad är din känsla?

– Jag håller med om att något måste komma utav det här mötet och jag tycker vi ska vara hoppfulla, det är bra att vara det. Om du lyssnar på hur forskare beskriver situationen så låter det riktigt illa, och det är mycket som måste till för att vi ska lösa det här, men det är bara att fortsätta vara hoppfull. Jag är i alla fall det.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste