Pär Holmgren inför Cop26: Det är nu det gäller

Cop26 Europaparlamentarikern och miljöpartisten Pär Holmgren anser att det är nu, under FN:s klimattoppmöte Cop26 i Glasgow, som världen måste gå från ord till handling i klimatomställningen.
– Det är nu som handling måste ske, säger han till Miljö & Utveckling.

Pär Holmgren inför Cop26: Det är nu det gäller
Pär Holmgren (MP), representerar den gröna gruppen under COP26. Foto: Europaparlamentet

Fakta

Om Cop26

  • Cop26 börjar den 31 oktober och pågår i två veckor.
  • Mötet sker i Glasgow i Skottland och heter Cop26 för att det är det 26:e i ordningen.
  • Viktiga frågor under mötet kommer vara klimaträttvisa, implementeringen av Parisavtalets artikel 6 som handlar om handel med utsläppsrätter, och utfasningen av fossila bränslen.
  • Inför klimattoppmötet Cop26 förväntas alla länder presentera nya nationella klimatåtaganden, så kallade NDC, Nationally Determined Contribution.
  • 2021 blir första gången sedan Parisavtalet som länder ska presentera nya NDC:s. Tillsammans behöver ländernas åtaganden visa att Parisavtalets mål om att hålla temperaturökningen under 1,5 grader, kommer att nås.

Om lite mer än en vecka reser Pär Holmgren till FN:s klimattoppmöte i Glasgow som en av den gröna gruppens två delegater. På plats kommer han dock inte kunna förhandla för EU:s räkning, eftersom det är EU-kommissionens roll.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi sitter inte i en position där vi själva kan förhandla, men vi får vara med och interagera med de som förhandlar och vi kan också granska förhandlingarna inifrån, säger han.

Vad är det som gör det här klimattoppmötet viktigt?

– På papperet det är nu som handling måste ske. Vi har parisavtalet, men det är egentligen bara ett papper med en massa ord och fina löften till varandra, säger Pär Holmgren och fortsätter:

– För att Parisavtalet ska bli verklighet så behöver det operationaliseras eller rättare sagt, vi måste gå från ord till handling och det måste ske nu i Glasgow, det är den tidsramen som gäller.

”Det kommer att vara en utmaning”

Men att lyckas gå från ord till handling kommer inte vara det lättaste. Pär Holmgren säger att det både på EU-nivå och globalt finns politiska rörelser som inte köper klimatomställningen.

– Det kommer att vara en utmaning under Cop26, men som tur är har vi till exempel en annan ledning i USA idag, än vi hade under förra klimattoppmötet. Det finns dock länder som Australien som är otroligt konservativa, eller ett land som Kina ser ofta bara till sitt eget bästa i ett sånt här sammanhang.

Klimaträttvisa högt på agendan under Cop26

En av knäckfrågorna för världsledarna under Cop26 är klimaträttvisa. Det handlar i grunden om vem som ska ta ansvar för utsläppen. Kina har under lång tid pekats ut som boven i dramat men Pär Holmgren hoppas på att fler länder tar sitt ansvar i frågan.

– Väldigt mycket handlar om klimaträttvisa nu. Kina står för en stor del av de utsläpp som orsakas idag men hur mycket ska vi i den rikare delen av världen ta ansvar för? Vi exporterar våra utsläpp dit i takt med att vi importerar mer och mer saker därifrån, förklarar Pär Holmgren.

Han ser två farhågor inför mötet. Det ena är att man kommer överens, men om åtgärder som är otillräckliga. Det andra är att man inte kommer överens alls.

Men behöver alla länder vara överens då?

– Nej, skulle USA, EU, Storbritannien och Indien vara överens och samtidigt vara jättetydliga med vad som ska göras så kommer det faktiskt förändra förutsättningarna globalt också, säger Pär Holmgren och fortsätter:

– För då kommer ett land som Kina behöva anpassa sig till den nya verkligheten och de förutsättningarna.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste