Sveriges chefsförhandlare: Vi ska lyfta jämställdhet och ungas röster

Cop26 Under onsdagen lämnar världsledarna och då är det upp till förhandlarna att ta vidare beskeden och skapa resultat. Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie hoppas kunna lyfta jämställdhet och ungas röster i förhandlingarna.

Sveriges chefsförhandlare: Vi ska lyfta jämställdhet och ungas röster
Sveriges statsminister Stefan Löfven och Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie till höger. Foto: Jenny Kejerhag

– Vi måste omsätta de besked vi har fått från statschefer in i förhandlingarna, inleder Mattias Frumerie presskonferens i Glasgow.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det är han som har uppdraget att leda den svenska delegationen under förhandlingarna som förhoppningsvis landar i något beslut och en väg framåt i klimatfrågan för världens länder.

– När vi öppnade förhandlingar i söndags, antog vi fem dagordningar, varje dagordning har 15 till 20 punkter, där flera är gemensamma så totalt är det kanske 40 till 50 olika områden, säger Mattias Frumerie.

”Förhandlingarna är en berg- och dalbana”

Inne i den stora byggnaden som under konferensen inhyser upp till 30 000 personer sker förhandlingarna i olika rum. I varje rum finns representanter på plats för de olika parterna och varje punkt som ska diskuteras får ta max en timme.

Förhoppningen är att det till slutet på nästa vecka ska finnas en text som det sedan går att fatta ett beslut om. Mattias Frumerie liknar förhandlingarna som nu pågått i några dagar med en berg- och dalbana.

– Förhandlingarna har börjat i en berg- och dalbanan där vi nu åker ner för, men där förhoppning är att åka upp för att kunna fatta beslut i nästa vecka, säger Mattias Frumerie och fortsätter:

– Känsla är att vi vill komma överens och vi vill hitta lösningar, men vi har inte setts på två år så vi har många intensiva dagar framöver.

Han får frågan om vad det innebär, att han ser förhandlingarna som en berg- och dalbana?

– Det är många förhoppningar som ska uppfyllas och därför är vi inte riktigt på väg åt rätt håll just nu, men när alla synpunkter kommit fram kommer vi att ta oss uppåt igen, svarar Mattias Frumerie.

Vilka frågor kommer Sverige som ett litet land kunna få genomslag i förhandlingarna?

– Jag tycker vi ska ha genomslag i alla frågor, för att vi har en så bra berättelse att dela med oss av, men det är viktigt att vi från svensk sida kan förmedla budskapet om att omställningen är möjlig, svarar Mattias Frumerie och fortsätter:

– Jag vill att vi ska kunna driva frågor som visar på vår solidaritet och att vi ser till att det finns finansiering för omställningen och erbjuda ett samarbete till alla länder för att fler ska kunna ta ett större ansvar. Men jag tror också att vi kan lyfta fram att vi kan säkra ungas röster och att jämställdheten får genomsyra klimatpolitiken. Kan vi göra det kan vi också få ett så bra genomslag som möjligt under det här mötet.

Även statsminister Stefan Löfven (S) deltog under tisdagens presskonferens tar han efter ländernas anföranden under måndagen såg positivt på resten av mötet.

– Jag tycker att vi kan konstatera att det är ett annat sentiment nu, det är mer positivt och det är fler som förstår och vill göra mer. Med det sagt är det inte säkert att det räcker, man jag tycker det är klart att det finns en mer bestämdhet, men vi har mycket kvar att leverera, säger Stefan Löfven.

Hur ser du på Indiens utspel om att nå nettonoll till år 2070?

– Indien har gjort framsteg och bland annat stärkt sin position på energiområdet, men 2070 är för sent. Sedan hör jag också vad Narendra Modi säger, den rika värden har inte leverart det stöd vi har lovat. Vi skulle egentligen ha klarat av det innan vi kom hit men det har vi inte gjort. Och det saknas inte pengar i våra länder, gör man bara matten så går det, svarar Stefan Löfven.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.