För åtta månader sedan startade Avfall Sverige, som är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, en kampanj för att stoppa användningen av plast som inte kan återanvändas, materialåtervinnas eller som helt enkelt är onödig.
Nu överlämnar organisationen ett brev med 16 000 underskrifter till Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L).
Så här inleder Avfall Sverige brevet:
”Som du vet har ett stort antal personer under 2023 engagerat sig för att stoppa fulplasten – alltså den plast som inte kan återvinnas. Och det finns gott om den, bara 8 procent av plasten som säljs i Sverige återvinns till ny plast.”
Vidare skriver organisationen att det är Romina Pourmokhtari som har ansvar för frågan, men att de är många fler som vill bidra med förslag för att få till en förändring.
Här är Avfall Sveriges 5 lösningar som bidrar till att stoppa fulplasten:
- Förbjud vissa engångsprodukter och ersätt plast med hållbart material där det är möjligt: Det minskar mängden plast.
- Minimera antal plasttyper, från dagens hundratals till cirka tio: Det gör det möjligt att återvinna mer.
- Undvik blandmaterial i samma förpackning: Det gör det enkelt att återvinna.
- Förbjud farliga ämnen i plast: Det gör det säkert att återvinna.
- Ställ krav på återvunnen plast i nya produkter: Det skapa en efterfrågan och marknad för återvunnen plast.
Organisationen framhåller att dessa fem åtgärder kommer att resultera i minskad användning av fossila råvaror, lägre energiförbrukning, förbättrad resurshantering och framför allt minskade klimatutsläpp.
”Du, Romina, kan se till att skapa förutsättningar för att få bort fulplasten. De fem åtgärderna som vi listar är en bra början, men mer måste göras. Vi hjälper dig gärna i det arbetet”, avslutar Avfall Sverige brevet.
om
Fulplast
Fulplast är all plast som inte kan återanvändas eller återvinnas, vilket leder till förbränning och koldioxidutsläpp. Det handlar till exempel om att det finns hundratals olika sorters plast, att plasten innehåller farliga kemikalier och att den designas med klisterlappar som är svåra att tvätta bort. Det inkluderar också onödig plast som cigarettpaketens omslag och plast runt tidningar.
Källa: Avfall Sverige.