Svenska kommuner renar inte dricksvattnet från PFAS, vilket flera svenska medier rapporterat om. Nu har nya riktvärdet tagits fram som de kommunala vattenverken måste förhålla sig till från och med den 1 januari 2026. Till dess är riktmärkerna rekommendationer. Den tillåtna halten av PFAS 4 i dricksvatten kommer från den 1 januari 2026 vara 4 nanogram per liter. För PFAS 21 är det nya gränsvärdet 100 nanogram per liter.
Nya gränsvärden pressar kommunerna om PFAS
Kemikalier
Flera svenska kommuner har för höga nivåer av PFAS i sitt dricksvatten och först 2026 blir det lagkrav på att klara nya gränsvärden. Men det finns goda exempel som redan nu klarar de kommande kraven.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Flera kritiker menar att avsaknaden av sanktionsmedel mot överskridna rekommenderade riktvärden för PFAS gjort att många kommuner skjutit fram investeringar i vattenreningsteknik. Enligt beräkningar som SVT gjort kan prislappen för kommunernas investeringar vara så höga som 6 miljarder kronor.
En kommun som tagit tag i frågan är Linköping där man på Tekniska verken konstaterar att dricksvattnet redan nu uppmäter en lägre PFAS-halt än det kommande gränsvärdet.
– Vi har ett mycket bra dricksvatten i Linköpings kommun, både på grund av bra kvalitet på vår råvara, råvattnet, och på våra moderna vattenverk, säger Jenny Nordenberg, avdelningschef för process och miljö, i en kommentar.
Ett av stegen som Tekniska verken tagit för att rena vattnet är så kallade kolfilter. I vattenverket i Råberga uppmättes under 2023 nivåerna av både PFAS 4 och PFAS 21 till under 0,2 nanogram per liter under 2023. I vattenverket Berggården var halterna av PFAS 4 och PFAS 21 2,8 respektive 5,3 nanogram per liter.
– Så länge PFAS fortsätter att användas finns alltid en viss risk att halterna ökar i svenska vattentäkter. Det viktigaste gällande PFAS just nu är därför att ämnet förbjuds så att vi inte får något ytterligare tillskott av det i ekosystemet, avslutar Jenny Nordenberg.
Fakta:
PFAS
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och är en grupp syntetiska ämnen som används som ytbehandlingsmedel i bland annat textiler, brandsläckningsskum, papper, skidvallor och kosmetika. Ämnena har speciella smuts-, vatten- och fettavvisande egenskaper, vilket också gör dem väldigt svårnedbrytbara. Därmed kan de cirkulera länge i naturen och orsaka hälsoskadliga föroreningar.
Källa: Tekniska verken