Nytt Bauhaus ska bidra till mer hållbara livsmiljöer

Samhällsbyggnad Nu inleder EU-kommissionen steg två i projektet ”ett nytt europeiskt Bauhaus”, där syftet är att skapa hållbara livsmiljöer. Unionen hoppas att 85 miljoner euro, som kommuner, städer och regioner kan få ta del av, ska leda till framsteg inom området.

Nytt Bauhaus ska bidra till mer hållbara livsmiljöer
Ett nytt Bauhaus ska leda till ett mer inkluderande samhälle, hoppas EU. Foto: StockAdobe

För nästan exakt ett år sedan presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen projektet ett nytt europeiskt Bauhaus i sitt årliga linjetal.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det nya europeiska Bauhaus kommer att vara en drivkraft för att genomföra den gröna given på ett attraktivt och innovativt sätt inriktat på människor, sade Ursula Von der Leyen i oktober 2020.

Nytt Bauhaus ska bidra till mer inkluderande samhälle

Syftet med projektet är att bidra till att utveckla samhället till att bli mer inkluderande. Det handlar om mångfald, tillgänglighet, hållbarhet, kreativitet och innovation. Från svenskt håll finns Boverket, Smart Housing Småland, Blivande i Stockholm och forskningsinstitutet Rise med.

– Det är ett sorts kulturprojekt. Klimatomställningen handlar mycket om att vi måste förändras och då handlar det också om hur vi vill leva, hur vi vill ha vår livssituation och våra livsmiljöer. Och en ny europeisk Bauhaus uppmuntrar till den typen av projekt, berättar Marlene Johansson, forskare vid Rise och utvecklingsansvarig.

Startfasen för nytt Bauhaus är avklarad

Fakta

Det nya Bauhaus ska

Föra samman vanliga människor, experter, företag och institutioner och underlätta samtal om hur vi kan göra morgondagens bostäder mer ekonomiskt överkomliga och tillgängliga. Få formgivare, arkitekter, ingenjörer, forskare, studenter och kreativa hjärnor i alla discipliner att tänka nytt kring hållbart boende, både i och utanför EU. Sträva efter att höja vår livskvalitet Ge ekonomiskt stöd till innovativa idéer och produkter. Källa: EU

I januari i år påbörjades projektet på riktigt med den inledande designfasen. I steg ett har designers, arkitekter, ingenjörer, kreatörer, forskare och studenter från olika discipliner samverkat för ta sig an utmaningen att skapa hållbara livsmiljöer.

– Det har inte varit någon tydlig struktur, utan det har varit en sorts designprocess med många workshops där man samlat in idéer och pekat ut inriktningar, förklarar Marlene Johansson.

Utlysningar öppna för fem pilotprojekt

Nu i september går kommissionen från diskussion till handling när man öppnar utlysningar kopplade till fem olika pilotprojekt.

Totalt har EU-kommissionen öronmärkt 85 miljoner euro till det nya europeiska Bauhaus inom programmet Horizion, men det finns även medel att söka inom andra EU-fonder. Till exempel den regionala utvecklingsfonden eller Life-programmet.

Projekten ska vara genomförda till 2023. Då inleds den sista fasen där tanken är att sprida kunskap och information från projekten.

Varför är ett nytt europeiskt Bauhaus viktigt?

– Vi måste alla göra en jättestor samhällsomställning, och jag tänker att det är framför allt just kultursidan, kreativitet, arkitektur och konst som kan driva den omvandlingen. För att de inte bara drivs av ett ekonomiskt värde utan också av ett socialt och ett estetiskt värde för att utveckla en hållbar framtid, säger Marlene Johansson på Rise.

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.