Här är Sveriges första havsplaner

Energi Regeringen har beslutat om Sveriges första havsplaner för att skynda på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. När utbyggnaden kan komma igång är inte klart och det finns fortfarande många som inte vill se vindkraft till havs.

Här är Sveriges första havsplaner
Regeringen har beslutat om Sveriges första havsplaner för att skynda på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Foto: Adobe Stock

Under tisdagen presenterade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) Sveriges första havsplaner. Förhoppningen är att havsplanerna ska skynda på utbyggnaden av vindkraft till havs och ge vägledning för hur olika havsområden bäst bör användas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Idag tar vi första steget för att peka ut områden till havs för 20 till 30 Twh, det motsvarar den sammanlagda energiförbrukningen i Blekinge, Kalmar, Halland, Kronoberg och Skåne, säger Annika Strandhäll och tillägger:

– Det handlar om vindkraft som kommer kunna byggas långt ute till havs, som generellt varken hörs eller syns från land och det är en billig elproduktion att komma igång snabbt.

Havsplanerna pekar ut platser för vindkraft till havs

Regeringen pekar ut Östersjön och Västerhavet där de ser största möjligheten till vindkraft till havs. Enegerimyngiheten får av regeringen i uppdrag att peka ut ännu fler områden där en utbyggnad på 90 Twh vindkraft till havs är möjlig. Totalt rör det sig om en satsning på 120 Twh, vilket enligt regeringen motsvarar på ett ungefär hela elförbrukningen i Sverige under ett år.

“Går inte att säga ett år”

Beslutet om havsplanerna är ett svar på det EU-direktiv som infördes 2014 och där medlemsländerna senast 2021 skulle ha tagit fram nationella havsplaner. Nu finns havsplanerna på plats men när utbyggnaden kan komma igång är fortfarande oklart.

– Vindkraften är generellt ett av de snabbare enegislagen att få på plats. Men det går inte att säga ett år eller så när det ska vara på plats, säger Khashayar Farmanbar.

Nej till havsbaserad vindkraft

Det finns flera intressenter som sagt nej till vindkraft till havs. Bland annat har Försvarsmakten sagt nej till flera ansökningar vilket de också fått kritik för från andra myndigheter, exempelvis Svenska kraftnät.

Även kommuner har sagt nej till havsbaserad vindkraft och det är därför viktigt enligt regeringen att havsplanerna nu finns.

– Det kommer alltid finnas olika intressen, men det är precis det havsplanerna syftar till, att samverka mellan olika intressen, säger Annika Strandhäll.

Regeringen håller även på att ta fram en proposition för att enklare kunna ge tillstånd till vindkraftsutbyggnad samt ge incitament till kommuner att säga ja till vindkraft.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.