Hagainitiativet: ”Avgörande vad som händer nu”

EU-val 2024 Ett hårt slag mot Europa, men en seger för Sverige där näringslivet spelat en avgörande roll i att lyfta klimat- och näringspolitiken. Så sammanfattar Hagainitiativets generalsekreterare Nina Ekelund resultatet av EU-valet. Nu menar hon att mycket hänger på kommande förhandlingar om de nya toppjobben.

Hagainitiativet: ”Avgörande vad som händer nu”
Foto: EU-parlamentet

Det preliminära valresultatet i EU-parlamentet visade framsteg för de konservativa och ytterhögerpartierna, samtidigt som det blev ett bakslag för de gröna och de liberala partierna. I Sverige blev däremot Miljöpartiet EU-valets stora vinnare, som gick om Sverigedemokraterna som tredje största parti.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Nina Ekelund, generalsekreterare för företagsnätverket Hagainitiativet, säger till Miljö & Utveckling att utfallet visar på en tydlig skiljelinje i Europa och Sverige.

 – Det är ett tydligt klimatval i Sverige, eftersom partier som har miljö och klimatet högt upp på agendan går framåt. I Europa var det helt tvärtom. Där är det tydligt att klimatfrågorna har försvunnit bort.

Imponerad av svenska näringslivet

Att partier som enligt Nina Ekelund prioriterar klimatet tappar i Europa menar hon behöver analyseras. Men hon tror att det handlar om att andra frågor, som invandring och brottslighet, står högre på agendan. Utfallet av det svenska valresultatet hyllar hon det svenska näringslivet för.

 – Jag är otroligt imponerad av stora delar av det svenska näringslivet, att man så tydligt gick ut att sa att man vill se en ambitiös klimatpolitik. Det har stärkt upp jättemycket, med ett stort tryck och massor av företag som pressade på. Att klimatet prioriteras här i Sverige är oerhört viktigt, då det stärker konkurrenskraften och säkrar jobben. Snacket om att det är tvärtom stämmer inte.

Risk att tempot bromsar

 Att ytterhögerpartier skulle gå framåt i Europa hade Nina Ekelund tillsamman med många andra förutspått. Hon säger att hon är besviken över att hennes farhågor besannades, och att risken nu är att tempot i klimatomställningen bromsas.

 – Det blir svårt att riva upp det som redan beslutats, som Fit for 55-paketet. Däremot kan tempot bromsas. Vi ska bland annat ta beslut om Fit for 90, som innebär en 90 procentig utsläppsminskning till 2040, samt flera andra områden inom klimatpolitiken. Där ska det bli intressant att se vad som händer nu, säger hon.

”Det är avgörande vad som händer nu”

 Och med vad som händer nu menar Nina Ekelund den kommande tidens förhandlingar om EU-toppjobben och bildandet av den nya EU-kommissionen. Förhandlingarna har redan börjat, och Nina Ekelund säger att det kan bli avgörande för framtidens miljö- och klimatpolitik inom EU.

– Det är otroligt viktigt att vi ser till att få majoritet för en fortsatt ambitiös klimatpolitik. Vi behöver majoritet för att säkra minst Fit for 90, och håller de partier som vill riva upp klimatpolitiken borta. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.