EU förbereder förbud mot mikroplaster

Två EU-organisationer för kemikalier föreslår förbud mot mikroplaster i produkter som kosmetika, tvättmedel, gödningsmedel med mera. Nästa steg blir att få EU-kommissionen med på båten.

EU förbereder förbud mot mikroplaster
Ska vara utan mikroplaster. Foto: Gromovataya.

Ett förbud mot mikroplaster i vissa produkter ska komma till rätta med miljöproblemen som plasterna ställer till med. Det hävdar  två av EU:s vetenskapsorganisationer; Seac, EU:s myndighet för socioekonomisk analys av kemikalier, och Rac, myndigheten för riskbedömningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Deras förslag till restriktioner har även fått grönt ljus av EU:s kemikaliemyndighet Echa, som arbetar med EU:s framtida plaststrategi.

– Vi behöver skydda miljön mot nedskräpning av mikroplaster och förslaget som lagts fram är det mest omfattande av sitt slag i världen, säger chefen för Echa, Bjorn Hansen, enligt ett pressmeddelande.

Nästa steg blir att få med EU-kommissionen på båten.

Förbud och övervakning

Förslaget handlar om olika förbud för vissa produkter med tillsatser av mikroplaster som efter användning släpps ut i miljön. Exempel på det är kosmetika, tvättmedel med mera.

Bläck och färger som också kan innehålla mikroplaster förbjuds inte eftersom de inte leder till utsläpp vid användning i lika stor utsträckning. Men utsläppen av mikroplasterna från dem ska övervakas och rapporteras till Echa.

500 000 ton

För syntetiskt gräs finns flera förslag. Ett är att det förbjuds efter en övergångsperiod på sex år.

Begränsningarna  är tänkta att sätta stopp för 500 000 ton mikroplaster under en period av 20 år. Kostnaden för det är beräknad till mellan 100 och 200 miljarder kronor.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.