7 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda

EU Veckans viktigaste nyheter inom hållbarhetsområdet på EU-nivå.
✔ Idag kan CSDDD avgöras – det står på spel
✔ Rapport: EU inte redo för växande klimatrisker
✔ Strängare energikrav på byggnader klubbade
✔ EU-parlamentet vill skärpa kraven för matsvinn och textilavfall
✔ Hårdare energikrav på byggnader klubbat
✔ Ja till Green Claims i EU-parlamentet
✔ Nya utsläppsregler för fordon får grönt ljus

7 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda
I veckan har EU-parlamentet godkänt nya energikrav på byggnader. Foto: Adobe stock.

Idag kan CSDDD avgöras – det står på spel

Direktivet om EU:s företagsansvar, CSDDD, har skjutits fram flera gånger. Men idag ser omröstningen i Corperer, som är ministerrådets förberedande organ, ut att bli av.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Miljö & Utveckling har i flera artiklar rapporterat om de nya reglerna som syftar till att företag ska ta ansvar över vad som händer i deras värdekedjor kopplat till miljö och mänskliga rättigheter. Flera länder, däribland Sverige, har vacklat med det främsta argumentet att direktivet riskerar att bli för administrativt tungt för små- och medelstora företag. På andra sidan har miljörörelsen uttryckt starkt missnöje mot länder som försöker stoppa direktivet.

Den som nu ligger på bordet är ett kompromissförslag som det belgiska ordförandeskapet har tagit fram, i ett försök att få med sig en majoritet bakom förslaget. Förslaget går inte lika långt som det ursprungliga förslaget och i början av veckan meddelade Sveriges näringsminister Ebba Busch att hon ”hoppas hitta en väg framåt”.

Går förslaget inte vidare kommer det troligtvis att tas upp först efter EU-valet. Risken med det, menar experter, är att lagen skjuts långt på framtiden eller till och med inte alls blir av.

Läs mer här.

Rapport: EU inte redo för växande klimatrisker

En rapport från Europeiska miljöbyrån, EEA, konstaterar att många av de klimatrelaterade riskerna redan nått ”kritiska nivåer” och kan bli katastrofala utan omfattande och skyndsamma åtgärder. Europa är den kontinent som värms upp snabbast, samtidigt som EU:s politik och anpassningsåtgärder inte håller jämna steg med de snabbt växande riskerna, konstaterar rapportförfattarna.

– Vår nya analys visar att Europa står inför akuta klimatrisker som växer snabbare än vår samhälleliga beredskap. För att säkerställa våra samhällens motståndskraft måste europeiska och nationella beslutsfattare agera nu för att minska klimatriskerna både genom snabba utsläppsminskningar och genom kraftfulla anpassningsstrategier och åtgärder, säger Leena Ylä-Mononen, chef för EEA i en kommentar.

Som svar på rapporten har kommissionen tagit fram en vägledning för hur EU:s medlemsstater kan bli bättre på att förutspå och hantera de växande klimatriskerna. Vägledningen visa också hur länderna kan förbereda och genomföra politiska åtgärder som enligt kommissionen räddar liv, minskar kostnader och skyddar välståndet över hela EU.

Läs mer här.

EU-parlamantet vill skärpa kraven för matsvinn och textilavfall

EU-parlamentet har antagit sin ståndpunkt om hur EU ska minska matsvinn och textilavfall genom bättre återvinning. Parlamentet vill se mål om att minska matsvinnet från hushåll, restauranger och matbutiker med 40 procent innan år 2030, vilket är högre än kommissionens förslag om 30 procent.

Parlamentet uppmanar också kommissionen att se över målsättningarna för möjligheten att sätta ännu högre mål till år 2035. Förslaget går nu vidare till förhandlingar med EU:s medlemsstater.

Läs mer här.

Strängare energikrav på byggnader klubbade

Europaparlamentet har idag beslutat att anta ett nytt och reviderat EU-direktiv om byggnaders energiprestanda, EPDB. Fastighetsägarnas utvecklings- och hållbarhetschef välkomnar beslutet som ett steg mot nya energiprestandakrav. Nu menar han att det är upp till den svenska regeringen att agera.

– Energiminister Ebba Busch och bostadsminister Andreas Carlson behöver vara proaktiva och redan nu analysera energistatistik för byggnader, för att kunna bedöma hur många och vilka fastighetsägare som berörs av kraven. Att agera proaktivt är nyckeln till att kunna energieffektivisera fastighetsbeståndet, avslutar Rikard Silverfur. 

Läs mer här.

Ja till Green Claims i EU-parlamentet

På tisdagen röstade EU-parlamentet igenom det så kallade green claims-direktivet som ställer skärpta krav på företagens miljöpåståenden. Bland kommer företag framöver att behöva få påståenden som ”biologiskt nedbrytbar”, ”vattensparande” eller löften om ”lägre utsläpp” godkända på förhand av en extern kontrollant.

– Det kommer att bli mycket riskfyllt att kommunicera sitt hållbarhetsarbete, säger en expert som Miljö & Utveckling talat med.

Lagen förhandlas också av medlemsstaterna inom EU:s råd som ännu inte kommit överens om sin ståndpunkt.

Läs mer här.

Nya utsläppsregler för fordon får grönt ljus

Nu har EU-parlamentet röstat igenom tuffare utsläppsregler från nya fordon. Reglerna har varit omdiskuterade och slutresultatet landade i ett mindre ambitiöst förslag än vad kommissionen ville.

De nya reglerna, som går under Euro 7, handlar om att begränsa avgasutsläppen från bilar, lastbilar och bussar. Omröstningen i EU-parlamentet landade i 297 röster för, 190 emot och 37 nedlagda röster. Nu återstår ett formellt godkännande från EU:s ministerråd innan lagen är helt klar.

– Denna lagstiftning är så urvattnad att det knappt är en förbättring av dagens regler, kommenterar Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren.

Läs mer här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.