5 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda

Klimat Veckans viktigaste nyheter inom hållbarhetsområdet på EU-nivå.
✔ Klimatet viktigast för svenskarna inför EU-valet
✔ Här är hållbarhetsfrågorna Miljöpartiet vill prioritera i EU
✔ Maratonomröstningar i EU-parlamentet nästa vecka
✔ EU ger grön ljus till miljözon i Stockholm
✔ Så bra är EU-politiker på miljö – enligt miljörörelsen

5 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda
Nästa vecka ska EU-parlamentets ledamöter rösta om flera viktiga hållbarhetsfrågor. Foto: Adobe Stock.

Klimatet viktigast för svenskarna inför EU-valet

En opinionsundersökning inför EU-valet tar fasta på svenskarnas och övriga EU-medborgares syn på EU:s politik. Undersökningen visar att åtgärder mot klimatförändringar toppar listan på vilka frågor svenskan vill att EU prioriterar. 58 procent av de tillfrågade svarade att det är deras viktigaste valfråga.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Undersökningen visar också att sex av tio medborgare, 60 procent, intresserar sig inför det kommande EU-valet. I Sverige är intresset för valet större, där 65 procent av de tillfrågade intresserar sig för valet. Det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med våren 2019. 81 procent av svenskarna uppger att de troligen kommer att rösta, vilket är tio procentenheter högre än genomsnittet i EU.

I undersökningen har totalt 26 411 personer intervjuats, varav 1 035 är svenskar.

Här är hållbarhetsfrågorna Miljöpartiet vill prioritera i EU

I veckan presenterade Miljöpartiet sitt valmanifest till EU-valet. Prioriteringarna blir klimatet, naturen och demokratin. Partiet meddelar bland annat att de vill stoppa de fossila subventionerna inom EU. I stället vill de att pengarna går till att stötta EU:s invånare genom omställningen.

Miljöpartiet vill också införa en europeisk lag för att stoppa överfisket. De vill också införa ett paket med åtgärder som skyddar Europas demokrati. I sammanhanget hänvisar partiet till extremhögerns framfart, vilket de menar hotar demokratin. Åtgärdspaketet vill de döpa till ”Lex Orbán”, med hänvisning till Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans motstånd mot fortsatt EU-stöd till Ukraina.

Maratonomröstningar i EU-parlamentet nästa vecka

Nästa vecka möts EU:s parlamentsledamöter i Strasbourg för mandatperiodens sista plenarsammanträde. På agendan står flera viktiga omröstningar inom hållbarhetsområdet.

EU-parlamentarikerna ska bland annat rösta om nya regler för att främja återvinning och minska förpackningsavfall, främja rätten att reparera varor, införa hållbarhetskrav för varor som släpps ut på EU-marknaden och förbjuda produkter som tillverkats genom tvångsarbete.

Ledamöterna väntas också klubba igenom nya regler för att förbättra arbetsvillkoren för plattformsarbetare, bekämpa våld mot kvinnor och i nära relation samt bekämpa människohandel och skydda offren.

Slutomröstningar om att stärka tillverkningen av nettonollteknikprodukter, förbättra luftkvalitén, tillåta användning av nya genomiska tekniker för till exempel potatisodling, införa ett europeiskt hälsodataområde och att införa nya omdebatterade hållbarhetskrav för företag väntas också äga rum nästa vecka.

Så bra är EU-partierna på miljö – enligt miljörörelsen

Fem miljöorganisationer har rankat hur bra de tycker att de olika EU-partierna är på miljön. Rankningen bygger på hur parlamentarikerna har röstat i förhållande till miljöorganisationernas rekommendationer.

Enligt organisationerna råder det är stor skillnad mellan vänster och höger i EU-politiken när det kommer till att skydda miljön. Politiker till vänster röstar mer i linje med organisationernas rekommendationer är slutsatsen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.