De slutar sälja fossilbilar i Europa

Transporter Nissan Motor meddelade på måndagen att alla nya europeiska modeller som företaget tar fram kommer att vara helelektriska från och med nu. Företaget följer därmed flera andra stora biltillverkare, inklusive Volvo.

De slutar sälja fossilbilar i Europa
Foto: Adobe Stock

Den japanska biltillverkaren Nissan Motor sällar sig nu till en allt större skara biltillverkare som ställer om produktionen till helelektriska fordon fram till 2030. Nissans vd, Makoto Uchida, konstaterade i ett uttalande på måndagen att det nu inte finns någon väg tillbaka och att ”alla nya Nissan-modeller från och med nu kommer att vara helt elektriska i Europa.” Det berättar nyhetstjänsten Euractiv.

En av de två nya elbilsmodellerna som Nissan har planerat för Europa kommer att byggas i Sunderland, England.

– Nissans beslut grundar sig på att de ser att både den europeiska och brittiska bilmarknaden går mot elbilar, och det går fort, säger Colin Walker, ansvarig för transporter vid den idéella organisationen Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) till Euractiv.

Behov av långsiktiga spelregler

Colin Walker påpekar också att företag som Nissan letar efter en stabil och långsiktig politik med som skapar en tydlig spelplan. Något som han inte anser att Storbritannien levererat de senaste åren då regeringen flera gånger ändrat sina beslut gällande när bensin- och dieselmotorer ska fasas ut.

Nissan hade tidigare sagt att 98 procent av bilarna som säljs i Europa ska ha någon form av elektrisk drivkraft senast den 31 mars 2027. Det målet skärps nu alltså och Nissan följer därmed samma plan som konkurrenten Renault, som också lovat en helt helelektrisk fordonsflotta till år 2030.

Också biltillverkarna Ford och Stellantis har lovat att göra sina bilflottor helt elektriska i Europa till 2030, medan Volvo planerar att sluta sälja bilar med förbränningsmotorer över hela världen senast 2030.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.