Dalkarlarna byggde en solcellstraktor – ville visa att det går att odla ekologiskt fossilfritt

Innovation Jesper Elsander och Ramus Larsson ville visa att det går att odla ekologiskt utan fossila bränslen, och byggde om en traktor från 50-talet till en självkörande solcellstraktor.
– Förhoppningen är att fler ska ta efter, säger Jesper Elsander.

Dalkarlarna byggde en solcellstraktor – ville visa att det går att odla ekologiskt fossilfritt
Jesper Elsander och Rasmus Larsson har byggt en egen solcellstraktor. Foto: Privat.

För sin innovation blev Rasmus Larsson och Jesper Elsander årets vinnare i Teknikutmaningen 2022, som tidningen Land Lantbruk står bakom och som syftar till att lyfta intresset för smart jordbruksteknik.

Resan började för fyra år sedan när de två dalkarlarna rensade ogräs på Jesper Elsanders andelsjordbruk, som ligger i byn Berg mellan Torsång och Borlänge i Dalarna, och som han driver med hjälp av ett 30-tal familjer i området.

– Vi pratade om hur arbetet skulle kunna automatiseras, och funderade över att bygga något eget, berättar Jesper Elsanders.

Det dröjde inte lång tid innan ord gick till handling. Kort efter samtalet fick Jesper Elsander ett sms från Rasmus Larsson med frågan om han hade tid att ta emot en traktor.

– Rasmus är väldigt påhittig, så det gick väldigt snabbt. Traktorn kom samma dag, säger Jesper Elsander.

Solceller har monterats som ett tak ovanför traktorn

Det var en Volvo T24 som levererades till Jesper Elsanders gård. Därefter började det stora arbetet med att installera en elmotor, solceller samt att göra traktorn självkörande.

Med hjälp av GPS-teknik styrs nu traktorn genom ett förprogrammerat arbetsschema som styrs via en dator eller mobil. Fyra solceller har monterats som ett tak ovanför fordonet, och laddar batterierna som driver traktorn. Med en hastighet på en kilometer i timmen har traktorn i år odlat ett 15-tal olika grönsaker på gården.

– Ett argument mot att odla ekologiskt är att det går mycket diesel. Vi ville visa att det går att odla ekologiskt helt fossilfritt. Nu har vi odlat grönsaker som potatis, morötter, kol, spenat och bönor helt fossilfritt, säger Jesper Elsander.

Solcellstraktorn kör i en kilometer per timme. Foto: Privat.

Går att köra både dag och natt

Innovationen har uppmärksammats på flera håll. Bland annat har länsstyrelsen ordnat studiebesök på gården och forskningsinstitutet RISE har varit och tittat på traktorn.

– Vi har gjort det här med en relativt liten budget och med en teknik som inte är alltför komplicerad. Förhoppningen är att fler ska ta efter. Inom lantbruket har utvecklingen under en lång tid gått mot större och tyngre fordon, vilket leder till markpackning som är ett stort problem inom lantbruket då det ger minskad skörd och andra negativa effekter. Ett alternativ är att i stället köra med flera, mindre enheter, som vår traktor. Fördelen är också att det går att köra både dag och natt, säger Jesper Elsander.

Vinsten i Teknikutmaningen innebär en prispeng på 25 000 kronor, vilket ska användas för att finansiera fler kommande projekt. Bland annat tittar Jesper Elsander och Rasmus Larsson på solceller som kan stå i rader på åkern, men också en solcellstraktor 2.0.

– Vi tittar på en ny variant. Den här traktorn kommer att vara kvar och fylla sitt syfte. Det är en enhet som kan göra väldigt mycket. Den kan plöja, harva, så och rensa men så tittar vi på nästa version som kanske blir lite mindre grovarbete och mer rensning och bevattning, säger Rasmus Larsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.