”Dags för svensk anläggning för återvinning av solceller”

Cirkularitet Sverige behöver en anläggning för återvinning av solceller. Det menar Svensk Solenergis vd Anna Werner. "Den kraftiga tillväxten av solkraft gör att det på sikt blir mycket att återvinna", säger hon.

”Dags för svensk anläggning för återvinning av solceller”
Anna Werner vill se återvinning av solceller i Sverige.

Enligt det norska analysföretaget Rystad Energy värderas den globala marknaden för återvinning av solpaneler idag till cirka runt 1,7 miljarder kronor. Under de närmaste decennierna väntas den växa med flera hundra miljarder kronor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det som driver utvecklingen är den kraftiga ökningen av antalet installerade solpaneler. Enligt EU-kommissionens beräkningar väntas installerad kapacitet från solkraft öka från 165 till 600 gigawatt inom unionen fram till 2030.

Skärpta regler

Bara under första halvåret i år investerade privatpersoner 2,6 miljarder kronor i svenska solcellsanläggningar, enligt Svenska Solenergis statistik.

Andra viktiga förklaringar till det förväntad ökade intresset för återvinning är miljö- och hållbarhetsskäl, skärpta regler och ekonomi. Solpaneler innehåller efterfrågade mineraler och metaller, till exempel silver, koppar, aluminium och flera sällsynta jordartsmetaller.

Varför finns det inte redan någon återvinningsanläggning för solceller i Sverige?

– Vi är lite sena på solkraftsbollen överhuvudtaget. Vi har i dag heller inte någon stor produktion av solceller, även om vi faktiskt var väldigt tidigt ute, säger Anna Werner som är vd för Svensk Solenergi.

– I dag är det inte mycket solceller i Sverige som behöver återvinnas. Men det här är en bransch med exponentiell tillväxt, vilket gör att det så småningom kommer att bli en hel del.

– I internationell jämförelse är vi duktiga på återvinning, till exempel av förpackningar, tidningar och elektronik. Det borde vi även kunna bli på solceller.

Vad krävs?

– Jag tror att akademi, näringsliv och offentlig sektor behöver gå in i ett sådant här projekt tillsammans. Det krävs ganska så stora investeringar.

– En stor svensk återvinningsanläggning skulle kunna ta emot uttjänta solceller även från andra marknader, till exempel Danmark, Tyskland och Nederländerna. Det är länder med mycket solceller som dessutom ligger geografiskt nära oss.

Artikeln är tidigare publicerad på Hållbart Samhällsbyggande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.