Solcellsanläggningar kan slå ut jordfelsbrytare

Energi Felaktigt installerade solcellsanläggningar kan slå ut jordfelsbrytare, något som kan leda till livsfara. Märkligt nog kan även grannarnas jordfelsbrytare påverkas, enligt Installatörsföretagen.

Solcellsanläggningar kan slå ut jordfelsbrytare
Fredrik Byström Sjödin, Installatörsföretagen.

Larm om dåligt utförda solcellsinstallationer kommer med jämna mellanrum. Men frågan är om dessa inte nu nått en helt ny nivå. Det har nämligen visat sig att en dåligt utförd installation av solceller kan leda till att jordfelsbrytaren slås ut, både i huset med solcellerna men också hos grannar.

Hur kommer det sig att solcellsanläggningar kan slå ut jordfelsbrytare?

– En solcellsanläggning består av paneler på taket som är kopplade till någon form av omformare. Den omformar strömmen till växelström som ska ut på nätet. Det är en elektronisk historia som släpper ut litegrand likström på växelströmsnätet.

– Jordfelsbrytarna kan inte hantera när det kommer likström i nätet, så då slutar de funka. De fastnar i tillslaget läge och löser inte ut om det behövs, säger Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på branschorganisationen Installatörsföretagen.

Vad innebär det om jordfelsbrytaren slås ut?

– Om den fastnar och du då skulle få något fel i din elanläggning, till exempel i ditt badrum så att något blir strömförande, så kommer inte jordfelsbrytaren att lösa ut och skydda dig. Och det är ju allvarligt. Det mest olustiga med det är att du inte märker det själv. Du kan inte se det på din jordfelsbrytare hemma. Den står på till och allt ser ut som det ska. Men när den väl behövs då slår den inte ifrån.

Vad ska man göra om man redan har en solcellsanläggning? Går det att kolla jordfelsbrytarens funktion på något sätt?

– Det man kan göra är att trycka på testknappen. Trycker man på den ska jordfelsbrytaren slå av strömmen snabbt och ett sådant test ska man göra två gånger per år oavsett om man har solceller eller ej. Annars finns det risk att den inte funkar.

Hur vanligt är det, och gäller det även små villaanläggningar?

– Ja, det gäller även små anläggningar. Men det krävs att det är ett antal villor som har solceller på taket för att det ska vara ett problem. Än så länge är det ingen risk när det bara är några enstaka villor som har solceller, men när det här byggts ut kommer det att vara bekymmersamt.

Har det hänt än?

– Vi vet att ungefär 7 till 10 procent av alla jordfelsbrytare som finns installerade idag inte funkar som de ska, men vi vet inte riktigt varför. Vi tror är att den här likströmmen kan vara en av förklaringarna, säger Fredrik Byström Sjödin.

Olika solcellsanläggningar ger ifrån sig olika mycket likström, enligt Installatörsföretagens tester. Produktstandard är 0,5 procent, men likströmmar på 5 till 8 procent har uppmätts av Installatörsföretagen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.