Plockade upp två ton däck – byggde julbock av skräpet

Vatten Över två ton däck plockade dykaren Fredrik Johansson och hans kollegor i föreningen Rena Mälaren upp ur vattnet. Sedan byggde de en jättelik julbock av skräpet. Allt för att sätta fokus på nedskräpningen av våra vatten.

Plockade upp två ton däck – byggde julbock av skräpet
Julbocken av skräp fyllde flera funktioner. Foto: Anton Mari

På Raoul Wallenbergs plats i Stockholms finare kvarter brukar julprydnaderna vara glittrande, vita älgar. Men i år landade en helt annan figur på torget mitt emot Dramaten. En sex meter hög julbock, uppbyggd av gamla bildäck och annat skräp. Allt material hade plockats upp ur vattnet av frivilliga krafter.

Fredrik Johansson. Foto: Björn Alvarson

– Vi har två mål med vårt projekt: att få upp så mycket skräp som möjligt, och att väcka uppmärksamhet kring frågan om nedskräpning. I somras byggde vi stadshuset, som blev åtta meter högt, av bara bildäck och skräp. Det stod på en pråm i vattnet utanför Stockholms stadshus. Nu tyckte vi att det var kul med jultema, och vad är juligare än en bock? säger Fredrik Johansson, Rena Mälaren.

Byggde julbock av skräpet

Rena Mälaren är en ideell förening med omkring 250 medlemmar. Av dem är 50 till 60 dykare, och resten hjälper till med att dra upp ”fynden” ur vattnet. Vid bockbygget deltog totalt ett trettiotal personer, fast inte samtidigt förstås.

– Bocken består mestadels av bildäck. Sedan var det annat skräp också som vi delvis ställde runt omkring och delvis hängde på bocken; datorer, kundvagnar och mobiltelefoner, till exempel. Allt det som vi hittade, helt enkelt.

Hur lång tid tog det att samla ihop byggdelarna?

– Fyra dyk så hade vi fått ihop det där. Och allt som låg i högarna framför bocken. Däcken och cyklarna framför bocken, ungefär ett ton totalt, var vi två dykare som tog upp på två dyk bara. Ett dyk är ungefär två timmar.

Så ni behöver inte leta efter skräp när ni är nere?

– Nej, här har vi träff varje gång. Det är som en fiskedamm där det alltid blir napp!

Det ligger ju ganska många däck vid sidan av bocken på bilderna…?

– Ja, vi fortsatte att dra upp däck på morgnarna medan vi höll på. Syftet med det är att få upp gifterna som däck innehåller ur havet.

Men Nybroviken är ju inte Mälaren?

– Nej, haha, vi fuskar lite ibland!

Kan du berätta lite mer om vad ni har hittat i vattnet?

– Vårt främsta mål är att få upp båtbatterier ur vattnet. Vi söker av stora områden i jakt på batterier. Vi har plockat upp 15 ton båtbatterier på två år, 14 ton elsparkcyklar och 55 ton annat skräp sedan vi startade 2018.

Finns det liknande organisationer runt andra sjöar?

– Ja, det gör det, men det blir sällan långlivade. Det är jobbigt att åka till tippen med allting. Jag har varit på tippen många gånger, och fått en utskällning varenda gång.

Men du borde ju vara en hjälte?

– Nej, man får bara slänga fyra däck åt gången och de säger att det är samma för alla. Jag skulle åka runt mellan stationerna och slänga fyra däck på varje ställe tyckte de. Jag vägrade, och de fotade mig, tog mitt registreringsnummer… det var som en Kafkaroman. Men nu kommer exploateringskontoret på Stockholms stad att ta hand om alla sopor från de platser där vi har dykt. Det blir en enorm skillnad!

Vad bra! Vill du lägga till något mer?

– Ja, om någon tycker det är kul att hjälpa till så går det att anmäla sig på renamalaren.com . Vi behöver alltid repdragare och dykare, och vintern är vår bästa tid! Nu är det färre båtar ute och klarare vatten.

Bocken stod på plats under några dagar, noga övervakad, och skräpet är nu omhändertaget på rätt sätt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.