Hennes innovation räddar liv med rent dricksvatten – nu får hon KTH:s stora pris

Designern, konstnären och uppfinnaren Petra Wadström tilldelas KTH:s stora pris för sin innovation Solvatten, som räddar liv världen över genom att ge fler tillgång till rent vatten.
– Målet är att ge alla tillgång till rent, varm vatten, helt utan att använda fossila bränslen, säger hon.

Hennes innovation räddar liv med rent dricksvatten – nu får hon KTH:s stora pris
Designern, uppfinnaren och konstnären Petra Wadström får KTH:s stora pris. Foto: Mikael Sjöberg.

Idén till innovationen Solvatten föddes när Petra Wadström bodde i Australien med sin familj i slutet av 1990-talet. Då slogs hon av intensiteten i all den solenergi som träffade markytan utan att den togs till vara.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Så småningom utvecklade hon idén för att maximera effekten av solens UVB-strålning och värme. Idag används tekniken i över 20 länder och förbättrar livet för över en halv miljon människor i utsatta områden.

Fakta

Så här fungerar tekniken i Solvatten

  • Den tvådelade svarta behållaren fylls med vatten.
  • Solvattenrenaren använder sig av soluppvärmning och UV-strålning för att rena vattnet effektivt: Solens ultravioletta UVB-strålar släpps igenom UV-transparenta ytor och vattnet värms upp mot behållarens svarta insida. Synergieffekten som uppstår gör att sjukdomsalstrande mikroorganismer oskadliggörs.
  • I Solvatten-behållaren finns även ett filter som tar bort vattenorganismer, så vattnet blir mindre grumligt.
  • När processen är klar och vattnet är rent, i enlighet med WHO:s riktlinjer för rent vatten, visar en indikator en grön smiley.
  • Det tar mellan två och fem timmar att rena 10 liter vatten från skadliga mikroorganismer, som annars kan orsaka bland annat dysenteri, tyfus och kolera.

Källa: KTH

– Vi arbetar även i flyktingläger tillsammans med UNHCR och hjälper till med vatten och hygienutbildningar. Flera projekt pågår i byar i de torraste delarna av Afrika, som Mali, Niger, Uganda och Burkina Faso, säger Petra Wadström i ett pressmeddelande.

”Min vision är att alla människor ska leva ett friskt och värdigt”

Petra Wadström menar att behovet av rent vatten är stort världen över i utsatta och katastrofdrabbade områden, inte bara i utvecklingsländer. Solvatten-enheter kan användas även på delar av norra halvklotet under den delen på året då solljuset är som mest intensivt.

– Min vision är att alla människor ska leva ett friskt och värdigt liv med tillgång till rent och varmt vatten hemma. Tänk om det vore så, då skulle situationen på jorden se helt annorlunda ut.

Får en prissumma på 1,2 miljoner

KTH:s stora pris instiftades 1944 och delas årligen ut från avkastningen efter en donation. Prissumman som går till Petra Wadström är 1,2 miljoner kronor och juryns motivering lyder:

”Rent vatten är avgörande för människors hälsa, möjligheter och livskvalitet. Det är också en ödesfråga för framtida generationer och möjligheten till en hållbar utveckling. Petra Wadström är en unik problemlösare med ett stort mått envishet som genom sin innovation Solvatten förändrat livet för många människor – inte minst kvinnor- runt om i världen”

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.