Så bra är svenskarna på att källsortera

Återvinning Chipspåsar, äggförpackningar och bärkassar är förpackningar som ofta hamnar i fel behållare när svenska hushåll ska källsortera. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen. Totalt källsorteras en femtedel fel.

Så bra är svenskarna på att källsortera
Ny statistik från FTI visar hur bra svenskarna är på att källsortera. Foto: Adobe Stock.

Förra året slog svenska hushåll rekord i antalet förpackningar som lämnats till återvinning i Förpackningsinsamlingens, FTI:s, inlämningssystem. Totalt lämnade svenskarna in närmare 553 000 ton förpackningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Men enligt statistiken från FTI, som baseras på plockanalyser för material insamlat under 2021, lämnade hushållen en femtedel av förpackningarna i fel behållare.

– En vanlig anledning till felsortering är att konsumenten är osäker på förpackningsmaterialet och helt enkelt felbedömer hur det ska sorteras, säger Helena Nylén, vd på Förpackningsinsamlingen, FTI.

Helena Nylén

Vanliga misstag

Pappersförpackningar som sorteras som plastförpackningar, och tvärt om är enligt FTI det vanligaste misstaget. Bland annat hamnar chipspåsar, godispåsar, äggförpackningar, mejeriförpackningar och bärkassar ofta i fel behållare.

Siffrorna visar att det också är vanligt att produkter som batterier, elektronik plastleksaker och hushållsföremål felaktigt hamnar i förpackningsinsamlingen.

”Vi kan bli bättre”

– Svenskarna är bra på att källsortera, men vi kan bli ännu bättre. Det här är tyvärr vanliga förekommande sorteringsfel som vi ser i det vi samlar in, vilket är synd. För på samma sätt som varje rättsorterad förpackning gör skillnad, leder felsorterat avfall till onödig energikrävande hantering och transporter som hade kunnat undvikas.

FTI uppmanar de källsorterande hushållen att hålla utkik efter en text eller symbol som de flesta förpackningar är märkta med och som talar om hur de ska sorteras. Samma symbol finns på återvinningsbehållarna för att underlätta för konsumenten.

Andel förpackningarFelsorterat avfall, men av samma materialslag, till exempel diskborste av plast bland plastförpackningarFelsorterat avfall, oavsett om det är felsorterade förpackningar eller annat avfall.
Plastförpackningar75,4 %12 %12,6 %
Pappersförpackningar85,7 %9,7 %4,7 %
Metallförpackningar64,8 %22 %13,2 %
Källa: Förpackningsinsamlingen 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.