Rapport: EU:s matsvinn större än importen 

Matsvinn EU slösar mer mat än vad man importerar, visar en ny rapport från miljöorganisationen Feedback EU. Enligt rapporten kan matsvinnet vara dubbelt så stort som man tidigare trott.

Rapport: EU:s matsvinn större än importen 
EU:s matsvinn är större än man tidigare trott.

Ungefär 153 miljoner ton mat slängs i EU varje år, vilket är 15 miljoner ton mer än vad man importerar, enligt en rapport från organisationen Feedback EU. Rapporten visar även att mängden vete som går till spillo i EU är samma som hälften av Ukrainas hela export.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– I en tid av höga livsmedelspriser och en levnadskostnadskris är det en skandal att EU potentiellt slänger mer mat än vad man importerar. EU har en enorm möjlighet att sätta upp juridiskt bindande mål för att halvera matsvinnet till 2030 för att tackla klimatförändringarna och förbättra livsmedelsförsörjningen, säger Frank Mechielsen, chef för Feedback EU.

Nya, bättre data om matsvinn bakom resultaten

Enligt studien, som heter No Time To Waste, sker den största delen av matsvinnet på gårdarna, vid produktionen. Den siffran antogs tidigare vara mycket lägre, men nu finns det enligt Feedback EU bättre data om just svinn på gårdarna att tillgå, som visar att det är en stor bov i dramat. Det matsvinnet är till exempel tre gånger så omfattande som svinnet i hushållen.

Med de nya siffrorna inräknade är det uppskattningsvis 20 procent av EU:s matproduktion som aldrig blir uppäten, vilket enligt organisationen skulle motsvara minst sex procent av unionens utsläpp av klimatgaser.

Hamnar utanför statistiken

Den del av svinnet som sker på gårdarna ligger utanför statistiken både i EU och på nationell nivå, enligt rapporten, vilket innebär att det hamnar utanför eventuella mål för matsvinn. Organisationen vill därför att EU utökar ramen för vad som räknas som matsvinn och lägger till ”ätbar mat som lämnas oskördad eller används på gården”.

Senare i år väntas kommissionen lägga fram ett förslag om rättsligt bindande mål för matsvinn för EU:s medlemsstater. Även i EU-parlamentet finns tankar om att försöka minska matsvinnet:

– Kommissionen har åtagit sig att halvera matsvinnet till 2030. Men det räcker inte att sätta ambitiösa mål om man inte ser till att säkra att de kommer att uppfyllas genom konkreta lagförslag. Sådana behöver tas fram av kommissionen inom de närmaste månaderna, säger EU-parlamentarikern Martin Häusling i ett uttalande.

Om kommissionens förslag antas kommer det att vara den första lagstiftningen i sitt slag i världen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.