Bistra nyheter från Living Planet Report

Mänskligheten utnyttjar 50 procent mer naturresurser än vad planeten tål. Om vi fortsätter med samma livsstil behövs två jordklot 2030 enligt 2010 års upplaga av WWFs Living Planet Report som handlar om planetens tillstånd.

Bistra nyheter från Living Planet Report

De 10 länder som har de största ekologiska fotavtrycken per person är Förenade Arabemiraten, Qatar, Danmark, Belgien, USA, Estland, Kanada, Australien, Kuwait och Irland. Sverige hamnar på 13:e plats. I ”minstingligan” finns bland annat Bangladesh och Malawi. Hälften av fotavtrycket beror på koldioxidutsläppen. Rapporten som produceras vartannat år, ges ut i samarbete med Zoological Society of London och Global Footprint Network. En del i rapporten berör Living Planet Index som mäter hälsotillståndet för 8 000 populationer av 2 500 arter. Nedgången är 30 procent sedan 1970. Värst drabbade är tropiska sötvattensarter som rasat med cirka 70 procent.

 Läget ser ljusare ut i den norra tempererade delen av världen. En orsak är att de rika länderna har större ekonomiska möjligheter att satsa på miljö- och naturvård. En annan bottnar i att mycket varor importeras från andra länder, vilket gör att vi ”exporterar” vårt resursutnyttjande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.