Miljögifter i butikshyllorna

Flera stora affärskedjor i Europa säljer varor som innehåller miljögifter utan att konsumenterna får den information som lagstiftningen kräver. Det visar en granskning från Naturskyddsföreningen.

Granskningen är gjord tillsammans med bland annat European Environmental Bureau, EEB, som Naturskyddsföreningen är medlem i. Resultatet visar att kedjorna säljer varor som innehåller höga halter av miljögifter men också att det saknas information om de gifterna, som kemikalieregelverket Reach kräver.

Av 93 produkter som analyserades innehöll flera av dem halter av ftalater, ett ämne som gör plast mjukare men har klassificerats som reproduktionsstörande.

– Våra stickprov i butikshyllorna påminner om konsumenternas rätt till information. Eftersom reglerna är så svaga hoppas vi hjälpa frågvisa konsumenter att pressa miljömedvetna företag att fasa ut de värsta miljögifterna. När sedan några företag rör på sig går beslutsprocesserna snabbare, vilket tvingar eftersläpare, ofta i fattiga tillverkningsländer, till förbättringar, säger Helena Norin från Naturskyddsföreningens Kemikalienätverk, som deltagit i undersökningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.