5 artiklar för bättre jämställdhetsarbete

Social hållbarhet Jämställd rekrytering, fler kvinnor i bolagsstyrelser och lönekartläggning. I samband med den internationella kvinnodagen låser Miljö & Utveckling tillfälligt upp en rad artiklar med fokus på just jämställdhet.

5 artiklar för bättre jämställdhetsarbete

Miljö & Utveckling rapporterar återkommande om jämställdhetsarbete. Idag, den 8 mars, i samband med den internationella kvinnodagen, låser vi därför tillfälligt upp en rad artiklar som kan vara en hjälp på vägen mot en mer jämställd arbetsplats.

1. 5 redskap för bättre jämställdhetsarbete

Genom att främja mångfald, jämställdhet och inkludering på jobbet, går det att maximera kompetens och öka möjligheterna till innovation och tillväxt. Här är fem praktiska verktyg som underlättar arbete.

2. Rekryteraren: Så skapar du en jämställd bolagsstyrelse

Ny EU-lagstiftning ställer högre krav på jämställda bolagsstyrelser. Målet är minst 40 procent kvinnor i styrelserna. Rekryteraren Hanna Moisander ger sina bästa råd till företag som vill ligga i framkant.

3. Styrelseledamoten: ”Bullshit att det inte finns några kvinnor”

Enligt Cozette Wachtmeister Zeito, som idag har tre styrelseuppdrag, är en vanlig missuppfattning att det saknas kvinnor som vill kliva in i styrelser.

– Det är många som säger att ”vi hittar inga kvinnor”. Det är ren bullshit. Det handlar kanske snarare om att det inte finns tillräckligt många kvinnor i ditt nätverk. Det gäller att titta utanför det egna nätverket, för det finns jättemånga otroligt kompetenta kvinnor därute som vill in i styrelser, säger Cozette Wachtmeister Zeito.

4. Modellen som hjälper svenska kommuner med jämställdhet

Att välfärden och samhällsutvecklingen blir jämställd är ett av offentlig sektors viktigaste hållbarhetsansvar. Sedan 2015 arbetar ett antal kommuner och regioner med det som kallas Modellkoncept för jämställdhet som nu gett ett antal positiva resultat.

5. Allbright: ”Tillväxten av chefskvinnor har tagit tvärstopp”

Andelen kvinnor i börsbolagens ledningar har ökat varje år sedan stiftelsen Allbright presenterade sin första rapport 2012. Utom nu.
– Samtidigt backade andelen kvinnor på tunga poster som ordförande, vd, försäljningschef och affärsområdeschef, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.