Styrelseledamoten: ”Bullshit att det inte finns några kvinnor”

Social hållbarhet Ny EU-lagstiftning driver på för mer jämställda bolagsstyrelser. Enligt Cozette Wachtmeister Zeito, som idag har tre styrelseuppdrag, är en vanlig missuppfattning att det saknas kvinnor som vill kliva in i styrelser.
– Det är ren bullshit, säger hon.

Styrelseledamoten: ”Bullshit att det inte finns några kvinnor”
Foto: Pressbild/Adobe Stock.

Cozette Wachtmeister Zeito sitter med i styrelsen för företaget Removement som hon själv varit med och grundat. Utöver det sitter hon i styrelsen för People Provide och Forestcarb samt ska snart kliva in i ett fjärde styrelseuppdrag som ännu inte offentliggjorts.

– Det är jättekul att vara styrelseledamot. Man får nyttja all den ackumulerade erfarenhet man byggt upp och vara med och sätta riktningen för bolaget. Samtidigt har man en skyldighet att hålla koll på vad som händer i omvärlden och analysera hur det kan påverka bolaget, vilket är väldigt spännande, säger hon.

I början kändes det nästan omöjligt

Cozette Wachtmeister Zeito

Att få sitt första styrelseuppdrag, utanför de bolag som hon själv äger, säger hon dock var tufft.

– I början kändes det nästan omöjligt. Men till andra som vill in i styrelser är mitt råd att hänga i, dra i olika trådar och berätta för människor i ditt nätverk att du söker styrelseuppdrag. Då kommer det så småningom att ge med sig. När jag väl hade fått mitt första uppdrag upplevde jag att det var enklare att få fler, säger hon.

Förra året antog EU en ny lagstiftning som ställer högre krav på jämställda bolagsstyrelser. Målet är att minst 40 procent i styrelserna ska vara kvinnor senast i mitten av 2026. Enligt Cozette Wachtmeister Zeito finns det många fördelar med fler kvinnor i styrelseuppdrag.

– Det innebär att bolag får in fler perspektiv och kommer bort från ett grupptänkande. Jag vet också att kvinnor tenderar att fatta beslut som är positiva på lång sikt. Sedan är det viktigt att inte bara ta in fler kvinnor, utan också kvinnor med olika bakgrunder. Själv har jag till exempel invandrarbakgrund, vilket för med sig ytterligare perspektiv som är positivt för ett bolag, säger hon.

Kluven kring kvotering

Att EU driver på för fler kvinnor i styrelserummen tycker Cozette Wachtmeister Zeito är positivt. Samtidigt känner hon sig splittrad i frågan om kvotering.

– Jag har alltid varit väldigt kluven i den frågan. Jag vill sitta med i en styrelse för att jag förtjänar det, inte på grund av att jag är en kvinna. Men samtidigt kan kvotering vara nödvändigt då samhället inte klarar av att göra förändringen själv. Risken är annars att det blir ett moment 22, där män tar in andra män. Men får vi in fler kvinnor, och inte minst kvinnor med olika bakgrund, kommer det så småningom normaliseras, säger hon.

Brist på kvinnor en vanlig missuppfattning

En vanlig missuppfattning som hon har stött på är att det inte finns tillräckligt många kvinnor som är intresserade av att ta på sig styrelseuppdrag, eller att de inte har den erfarenhet som krävs.

– Det är många som säger att ”vi hittar inga kvinnor”. Det är ren bullshit. Det handlar kanske snarare om att det inte finns tillräckligt många kvinnor i ditt nätverk. Det gäller att titta utanför det egna nätverket, för det finns jättemånga otroligt kompetenta kvinnor därute som vill in i styrelser, avslutar Cozette Wachtmeister Zeito.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.