Insatser för jämställdhet och inkludering i organisationer och samhälle stöds ofta med olika hjälpmedel. Det kan vara allt från handböcker och mallar till utbildningar och rådgivning. På senare tid har dock digitala verktyg seglat upp som ett populärt alternativ för att underlätta och sprida insatserna.
Miljö & Utveckling har valt ut fem verktyg som kan underlätta och effektivisera arbetet med jämställdhet, mångfald och inkludering.
1. RIKARE AFFÄRSMODELLER
Rikare Affärsmodeller är ett webbaserat verktyg som hjälper företag att jobba med jämställdhet och öka sin konkurrenskraft. Verktyget syftar till att utmana tanken på vilka behov, intressen, idéer och kunskaper som bör vägleda hur framtidens varor, tjänster och värdekedjor formas.
Rikare Affärsmodeller låter användare granska sitt företags agerande inom fyra scenarier och sex områden: kundvärde, kapital, kompetens, kollaboration, kommunikation och kultur.
LÄS MER: Verktyget är gratis och hittas på richerbusiness.eu
2. INKLUDERANDE ARBETSPLATSER
Develoop är en digital verktygslåda som ska stödja systematiskt arbetsmiljöarbete med speciellt fokus på jämställdhet. Verktyget är utformat för att hjälpa arbetsgivare att skapa en inkluderande arbetsplats ur ett jämställdhetsperspektiv.
I verktygslådan finns exempel, kunskaper, metoder och rekommendationer tillgängliga. Du kan även ta del av hur andra företag har hanterat ojämställdhet och hitta läshänvisningar samt checklistor.
Develoop är ett treårigt projekt finansierat av EU, där Region Norrbotten är projektägare.
LÄS MER: Verktyget är gratis och hittas på Develoop.se
3. JÄMSTÄLLDHETSKARTAN
Jämställdhetskartan är en stor databas som visar hur jämställt det är i olika kommuner och regioner. Den kollar på jämställdhet på lokal nivå, med kommunerna som grunden. Den tittar på jämställdhet inom privata, kommunala och ideella sektorer, samt inom olika branscher och kopplat till de sex nationella jämställdhetsmålen.
Kartan kan hjälpa företag att se hur jämställt det är i de kommuner deras verksamheter bedrivs. Verktyget svarar på frågor som: Hur är jobbmarknaden? Vilka fritidsaktiviteter finns? Hur är servicen i närområdet? Och hur är det i grannkommunen? Jämställdhetskartan kan också vara ett användbart verktyg för att få information för att rekrytera personal på ett jämställt sätt.
LÄS MER: Verktyget är gratis och hittas på jamstalldhetskartan.se
4. VÄGLEDNING I TRE DELAR
Jämställdhetsmyndigheten har utvecklat en guide som ger en enkel introduktion till hur man kan planera, organisera och följa upp arbete med jämställdhetsintegrering. Guiden riktar sig både till den som har ansvar för jämställdhetsarbete inom verksamheten och till den som arbetar med att planera och organisera jämställdhetsintegrering eller är ansvarig för planering och uppföljning.
Guiden är uppdelad i tre delar: först en introduktion till jämställdhet, sedan förutsättningar för framgångsrikt arbete, och sist jämställdhetsintegrering i vanlig planering och uppföljning. Varje del innehåller länkar till mer information, exempel och reflektionsfrågor. I slutet finns en självskattning baserad på reflektionsfrågorna för att underlätta värdering.
LÄS MER: Verktyget är gratis och hittas på jamstalldhetsmyndigheten.se.
5. LÖNEKARTLÄGGNING FÖR FÖRETAG
Löneskillnader mellan kvinnor och män är ett viktigt ämne som visar obalans på jobbet. Att göra en lönekoll, där man ser på och jämför löner inom företaget, hjälper att hitta och fixa eventuella olikheter för att göra det mer jämställt och rättvist på arbetsplatsen.
SaaS-företaget Pihr har tagit fram ett verktyg som hjälper till att genomföra lönekartläggningar för att identifiera eventuella orättvisor i lönesättningen och föreslå lämpliga lösningar.
LÄS MER: Verktyget kostar pengar och finns tillgängligt på Pihr.com.