Varningsklockan ringer i läckt IPCC-rapport

Rapporten som alla klimatengagerade väntar på, från FN:s klimatpanel IPCC, har läckt ut på nätet. Innehållet är inte uppiggande, för att hindra en ödesdiger uppvärmning måste utsläppen minska drastiskt före 2020.

Varningsklockan ringer i läckt IPCC-rapport
Stock Xchng

Dörren för klimatmålen håller på att stängas. Orden yttras av den schweiziske klimatfysikprofessorn Thomas Stocker till Sveriges Televisions vetenskapsredaktion. Thomas Stocker leder forskarnas arbete med den första av flera IPCC-rapporter . Den första delen ska släppas i slutversion under året.

SVT har sammanställt resultaten i de rapportutkast som nu spridits på nätet av faktagranskare som i själva verket är klimatskeptiker och medvetet låtit informationen sippra ut till alla med bifogad kritik. De har också tagit del av ett utkast för den tredje rapporten, vilket gör att de har en överblick över det flera år långa arbete som krävt hundratals forskare.

Slutsatsen är att klimatforskningen förbättras, vi har en tydligare bild över läget idag än tidigare. Men utvecklingen av medeltemperaturen fortsätter att vara en dyster bild. Forskarna tror att medeltemperaturen fram till 2100 kommer att stiga mellan 1,3 och 5,8 grader jämfört med i början av 1900-talet. Skillnaden jämfört med den tidigare rapporten från 2007, skriver SVT, är att utsläppen fortsatt att öka förutom en liten nedgång under finanskrisen 2008. Det är det Thomas Stocker menar när han pratar om en dörr som är på väg att stängas. Takten är i paritet med de värsta scenariorna som IPCC målar upp, uppemot fyra graders temperaturökning till 2100. Lösningen stavas ändrade utsläppsmönster, att senast 2020 börja minska de globala utsläppen eller om tiden tickar på utan politiska beslut, att lyckas åstadkomma negativa utsläpp med olika typer av tekniska lösningar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.