Utsläppen i Östersjön överraskande stora

Utsläpp Mängden övergödande ämnen som åker ut i Östersjön och Västerhavet varje år är betydligt större än uppsatta gränsvärden. Det visar den hittills mest noggranna kartläggning som gjorts.

Utsläppen i Östersjön överraskande stora
Shutterstock

– Tack vare nya beräkningsmetoder och bättre underlag har vi nu en mer detaljerad och mer tillförlitlig bild än tidigare, säger Rasmus Kaspersson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, Hav.

Den nya studien visar att det mesta av det kväve och fosfor som når Östersjön och Västerhavet från Sverige kommer från jordbruk, reningsverk, atmosfärisk deposition (kväve), industrier och små avloppsanläggningar.

Det är forskare vid Svenska Miljöemissionsdata, SMED, som genomfört kartläggningen på uppdrag av Hav. De bedömer att belastningen från dagvatten och små avlopp är större än tidigare. Men det resultat som bekymrar forskarna mest är att de naturliga utsläppen av fosfor, det vill säga de som sker utan mänsklig påverkan genom naturliga nedbrytningsprocesser i miljön, är högre än Sveriges utsläppstak.

Sverige har inom en handlingsplan för Östersjön satt utsläppsmålet till 308 ton och kartläggningen visar att det naturliga läckaget står för 370 ton.

– Det innebär att fosformålet till Östersjön är mycket svårt att uppnå på grund av den naturliga bakgrundsbelastningen och visar också vilken stor utmaning fosformålet är, säger Heléne Ejhed, projektledare för kartläggningen på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Svenska Miljöemissionsdata, SMED, är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Statistiska centralbyrån, Sveriges lantbruksuniversitet och SMHI.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste