nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Även långt ute i naturhamnar i Kosterfjorden har giftiga båtfärger hittats. FOTO: Flickr/Redningsselskapet CC

Höga halter av giftiga båtfärger i havsbotten

Höga halter av koppar, zink och det väldigt giftiga ämnet tributyltenn,TBT, har hittats i 15 hamnar på västkusten. Alla tre är ämnen som används eller har använts i bottenfärger till fritidsbåtar.

  • Annons 1

Ett forskarlag vid Stockholms universitet, under ledning av professor Britta Eklund, har tillsammans med personal från Västra Götalands länsstyrelse tagit bottenprover från elva småbåtshamnar och fyra naturhamnar längs Sveriges västkust. Forskarna har både mätt mängden gifter i proverna och noterat hur de påverkat algers tillväxt.

Anmärkningsvärt var de höga nivåerna av TBT, ett mycket giftigt ämne som varit förbjudet att användas på båtar mindre än 25 meter ända sedan 1989 i hela EU. Även långt ute i naturhamnar i Kosterfjorden påträffades giftet.

– TBT är förmodligen det giftigaste ämne som vi medvetet släppt ut i den marina miljön. Även i mycket små doser vet vi att det orsakar deformationer hos vattenlevande djur, till exempel ostron och snäckor, säger professor Britta Eklund, vid institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.