Tropiska cykloner hot mot livsmedelsmarknaden

Klimat I framtiden kommer tropiska cykloner öka nära kusten kring Mekongfloden i Sydostasien. Detta kan få stora effekter på den globala livsmedelsmarknaden, menar forskare från Göteborgs universitet.

Tropiska cykloner hot mot livsmedelsmarknaden
Foto: Adobe Stock

En av de naturkatastrofer som brukar göra störst skada är just tropiska cykloner. I framtiden spår forskare från Göteborgs universitet och USA att antalet cykloner kommer öka i området kring Mekongfloden i Sydostasien.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Cyklonerna orsakar dödsfall och skador på hus och egendom och deras intensitet är en avgörande faktor när det gäller de stora förlusterna som följer av den här typen av tropiska stormar, säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi och medlem i FN:s klimatpanel IPCC.

Tätbebott längs floden

Cyklonerna drar oftast in via Vietnam och vidare längs flodområdet Mekong. I dag bor cirka 70 miljoner människor i området.

Detta är något som kan få förödande konsekvenser för människorna i området i framtiden, då tropiska cykloner väntas öka i Stilla havet, i takt med den globala uppvärmningen.

Livsmedelsproduktionen rubbas

Att cyklonerna ökar kring Mekongflodområdet kan även innebära fler cykloner i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam, menar forskarna.

Det är något som riskerar att störa de globala livsmedelsmarknaderna. Främst då Thailand och Vietnam är världens viktigaste risexportländer.

– Vår studie pekar genomgående på de förhöjda riskerna med ökande tropiska cykloner. I förlängningen kan dessa äventyra hållbar utveckling, störa livsmedelsförsörjningen och förvärra konflikter inom och utanför regionen, säger Deliang Chen.

Ny metod säkrare resultat

Så hur kan forskarna veta detta? Jo, genom en ny metod, där de fört samman historiska mätningar av cyklonutvecklingar i en modell samt klimatsimuleringar av fem globala klimatmodeller.

Studien visar att frekvensen av cykloner kommer öka, ju mer koldioxid som släpps ut i atmosfären. Även kraften i vindstyrka kommer tillta. Värst drabbade kommer områden nära kusten bli.

Läs hela rapporten här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.