-->

Världens bästa miljöfotografer: Här är klimatförändringarna i bilder

Klimat Fototävlingen CIWEM Environmental Photographer of the Year visar i bild effekterna av klimatförändringarna över hela världen.

Världens bästa miljöfotografer: Här är klimatförändringarna i bilder
Foto av årets miljöfotograf 2019 SL Shanth Kumar.

Vinnarna i en internationell fototävling utsågs under FN:s Climate Action Summit i New York. Tävlingen gick ut på att visa hoten mot vår planet i olika kategorier.

– Klimatförändringar är den avgörande frågan för vår tid och nu är det dags att agera. Vi behöver se åtgärder från alla samhällssektorer. Tävlingen visar verkligheten för hur människor påverkas av klimatet över hela världen och syftar till att sprida ett viktigt budskap för att inspirera till förändring, säger Terry Fuller på CIWEM i ett pressmeddelande.

Kategorin ”vatten, jämlikhet och hållbarhet”, ”Water Scarcity” av Frederick Dharshie Wissah.

En ung pojke dricker smutsigt vatten eftersom det finns ont om dricksvatten i området, på grund av skogsavverkning.

Kategorin ”hållbar städer”, ”Polluted New Year” av Eliud Gil Samaniego.

Den 1 januari 2018 var staden Mexicali i norra Mexiko en av världens mest förorenade städer. Detta på grund av dess geografiska läge, fyrverkerier, klimatförändringar, industrier och bilar.

Kategorin ”klimatagerande och energi”, ”Remains of the Forest” av J Henry Fair.

Hambach-skogen i Tyskland var nästan 12 000 år gammal när den höggs ned av ett energiföretag. Detta för att gräva efter brunkol under marken. Skogen var till ytan tidigare lika stor som Manhattan – nu återstår endast 10 procent av skogen.

Kategorin ”förändrade miljöer”, ”Tuvalu beneath the rising tide” av Sean Gallagher.

Fallna träd ligger på en av Tuvalus öar när vågor från Funafuti-lagunen sveper över dem.

Havsnivån höjs och erosionen ökar. Det har blivit ett allt större hot mot Tuvalus nio öar med över 11 000 invånare, som hotas att helt hamna under vatten.

Årets miljöfoto, ”High Tide Enters Home” av SL Shanth Kumar.

En enorm våg sköljer in över en fattig stad i Bandra, Mumbai, och en 40-årig fiskare kastas ut ur sitt hem. Mumbai drabbas allt hårdare av översvämningar. Stadens temperaturer både i luften och i havet har stigit till följd av klimatförändringar.

– Jag tror att förändring är ett konstant fenomen. Idag manifesteras denna förändring i form av klimatförändringar. Som fotojournalist ser jag att allt väckas ut framför mina ögon. Jag har sett torka, spöregn, somrar som blir varmare och vintrar som blir kallare. Jag tror att denna förändring inte är bra och att vi måste agera nu – annars kommer det att påverka de kommande generationerna, säger SL Shanth Kumar.

Årets unga miljöfotograf, ”Desperate Measures” av Neville Ngomane.

Den här noshörningen får sitt horn avsågat för att inte tjuvjägare ska skjuta hen och sälja hornet. Metoden har visat sig fungera så till vidare att tjuvjakten minskar och noshörningarna klarar sig.

Experter rekommenderar att noshörningar ska få sina horn nedsågade varje till varannat år för att hålla tjuvjägarna borta.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.