För närvarande drabbas varje år cirka 100 000 människor av översvämningar längs EU:s kuster. Stigande havsnivåer kommer att öka dessa risker och kan komma att slå hårt mot kusternas tätbefolkade orter och ömtåliga ekosystem.
Stora besparingar med skydd mot stigande havsnivåer
Klimatanpassning Genom att satsa på klimatanpassningsåtgärder är det möjligt att förhindra 95 procent av de beräknade ekonomiska förluster som följer med skador orsakade av översvämningar. Det visar en rapport från Europeiska kommisionens vetenskaps- och kunskapstjänst (JRC).
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Enligt JRC beräknas antalet människor som drabbas inom EU uppgå till 1,6-3,9 miljoner personer i slutet av seklet och den årliga kostnaden för skador som orsakats av översvämningar förväntas stiga från dagens 1,4 miljarder euro till 240 miljarder euro.
Mycket av det lidande som detta medför, och hela 95 procent av de ekonomiska förlusterna, kan dock förhindras genom klimatanpassningsåtgärder enligt en ny rapport från JRC.
Finns en trend att kombinera anpassningsalternativ
Där har forskarna undersökt hur olika nivåer av anpassningsåtgärder kan minska de beräknade förlusterna och utvärderat kostnaderna och fördelarna med sådana insatser.
Störst beräknas fördelarna med åtgärderna vara i områden där befolkningstätheten är större än 500 personer per kvadratkilometer.
Den hittills mest tillämpade metoden, att bygga skyddsvallar, är också den metod som ger mest förutsägbarhet säkerhetsmässigt enligt forskarna. Men de påpekar också att det är en metod som kan påverka landskapet negativt och öka erosionen.
Det har gjort att det numera finns en ökad trend inom EU att tillämpa en kombination av anpassningsalternativ där även naturbaserade och multifunktionella lösningar kombineras med skyddsvallar.
På så sätt skapas fler fördelar med anpassningen, som att öka koldioxidinlagringen, återställa den biologiska mångfalden och erbjuda rekreationsmöjligheter.
Läs rapporten här
Denna artikel har tidigare publicerats på vår systersajt Hållbart samhällsbyggande.