Forskare: Bättre luft kan rädda fler liv än vad coronaviruset tar

Luftkvalitet Rapporterna om vilka effekter coronaviruset har på miljön blir allt fler. Nu visar uträkningar från USA att de minskade luftföroreningarna kan rädda fler liv än vad viruset tar.

Forskare: Bättre luft kan rädda fler liv än vad coronaviruset tar
Foto: Adobe Stock

Forskaren Marshall Burke från Stanford University har ställt sig frågan: Kan fler liv räddas på grund av minskade utsläpp än de som dör av coronaviruset?

Han har på sin egen blogg publicerat uträkningen. Burke har kommit fram till att utsläppsminskningarna i Kina kan ha förhindrat 1400 dödsfall av barn under 5 år och 52 000 dödsfall av personer över 70. Det är SVT Nyheter först med att rapportera.

Detta på grund av att luftföroreningarna har minskat drastiskt på flera platser i världen de senaste månaderna, till följd av att minskade ekonomiska aktiviteter och att allt fler länder sätter sig själva i karantän.

Exempelvis har Nasa släppt bilder över Kina, där luftföroreningarna sjunkit mycket under flera veckor.

Luftföroreningar vanlig dödsorsak

Minst sju miljoner människor dör varje år globalt i förtid på grund av luftföroreningar. Det innebär att luftkvaliteten kan spela en stor roll för människors hälsa.

Enligt forskning av SARS-utbrottet i Kina 2003 löpte människor som levde i områden med förorenad luft dubbelt så stor risk av dö av sjukdomen, än de som bodde i områden med renare luft.

Stora utsläppsminskningar i Italien

Enligt ny data från Copernicus sker en tioprocentig veckovis minskning av kvävedioxid i Italien sedan mitten av februari.

De största minskningarna sker i Milano, Turin eller Bergamo.

– Det som satelliten observerar är proportionellt till de vertikalt integrerade mängderna av föroreningar från marknivå upp till atmosfärens topp. Detta är ganska annorlunda jämfört med koncentrationerna vid marknivå, till och med från själva utsläppen. Med tanke på dessa begränsningar är det ganska anmärkningsvärt att en signal om minskade aktivitetsnivåer kunde upptäckas. Det visar omfattningen av de åtgärder som Italien vidtagit, förklarar Vincent-Henri Peuch, chef på Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.