Forskare vid Högskolan Kristianstad har fått i uppgift att undersöka klimatsmartare källor till protein. Länge har insekter varit en viktig spelare i framtidens mat, och man har därför undersökt denna exotiska kost.
Forskare släpper nya recept med insekter
Forskning
Ett recepthäfte fullproppat av insektmat med vetenskapliga förankringar. Det släpper forskare vid Högskolan Kristianstad efter att ha jobbat med klimatprojektet i två år.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
I dag äter redan två miljarder människor insekter. Men hur ska vi få svenskar att äta insekter? Det är en av frågeställningarna som forskarna försökt besvara.
Fakta
Vilka står bakom projektet?
– Vi har tagit ett helhetsperspektiv och fått en hel del ny kunskap, inte bara om hur och vad vi kan göra med insekter som ingredienser utan vi har även testat förpackningslösningar och processer som behövs för att insekter ska kunna bli aptitliga, näringsrika och attraktiva livsmedel, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Insekterna flest kan tänka sig äta
Om kunskapen kring insektsmatlagning ökar i samhället, kommer förmodligen fler att välja den klimatsmarta kosten. Mycket handlar om hur insektsmaten presenteras. Det krävs också kunskap om hur insekter ska beredas och kombineras med andra livsmedel. Även om vilka insekter som kan användas till vad och hur dessa ska lagras och förpackas.
Fakta
Är det tillåtet att köpa insekter som mat i Sverige?
Exempelvis menar forskarna att gräshoppa, syrsa och mjölmask är de insekter som har störst potential som livsmedel. Detta för att insekterna enligt forskarna är välsmakande.
Mjölmask smakar nötaktigt, med smak av umami och cerealier. Syrsa smakar som en mix av popcorn, kyckling samt umami och gräshoppa smakar som räkor, nötter och vegetabilier.
Fakta
Vilka näringsämnen innehåller insekter?
Recept med insekter för hela dagen
I det nya recepthäftet Insekter som en kulinarisk delikatess presenteras nio enkla recept på frukostbröd, fröknäcke, granola, brownie, äppelkaka, bondkaka, fritters, ”maskenade” och maskchips – alla med insekter som ingrediens.
I recepten inkluderas syrsa och mjölmask. Tanken med recepten är att de ska fungera som en inkörsport för folk som är nyfikna på framtidens mat och täcker frukost, fika och fest.
– Recepthäftet sammanfattar vad vi kommit fram till i forskningsprojektet ganska bra. Och sedan ger det folk ett hum om hur man kan använda insekter. Precis som nöt-, fläsk- och lammkött smakar olika smakar också insektsarter olika, säger Johanna Gerberich adjunkt i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad och projektets gastronomiska kreatör.
Ta del av recepten här.