Tips: Så sparade Jönköping tolv miljoner kilowattimmar på ett år

Energi Miljö & Utveckling har tidigare berättat om Jönköpings imponerande energieffektiviseringsprojekt. Nu kan kommunen presentera resultaten efter ett års arbete.

Tips: Så sparade Jönköping tolv miljoner kilowattimmar på ett år
Foto: Jönköpings kommun

Tolv miljoner kilowattimmar, det vill säga lika mycket energi som förbrukas av 600 medelstora villor på ett år, har Jönköpings kommun nu lyckats spara sedan förra hösten. Resan dit har inte heller betytt särskilt stora förändringar eller inneburit några tunga investeringar, tvärt om.

Miljö & Utveckling har tidigare berättat om hur Jönköping startade ett omfattande energieffektiviseringsprojekt i samband med att hela Europa under förra hösten stod inför en akut energibrist med höga elpriser.

– Nu har det varit förhållandevis billig el en tid och det kan få människor att slappna av, men varje kilowattimme räknas när vi tänker in både klimat och ekonomi, säger Linda Hassel i en kommentar i samband med att kommunen nu presenterar siffror från projektet som pågått i ett år.

Minskad drifttid

Under året har Jönköpings kommun tillsammans med de kommunala bolag samordnat åtgärder för att minska energiförbrukningen. En verkligt framgångsrik åtgärd har varit att minska drifttiden för ventilation med en halvtimme på morgonen och en halvtimme på eftermiddagen i kommunens fastigheter. På så sätt har man lyckats minska förbrukningen med cirka 10 procent på ett år, vilket motsvarar 4,6 miljoner kolowattimmar.

En annan lyckad åtgärd har varit närvarostyra värme, ventilation och belysning i kommunens 20 skolidrottshallar. Detta gav en minskning på 4 procent. Man har också kapat effekttoppar med hjälp av timerinställningar i kommundens storkök.

Justerad fjärrvärme

Den största enskilda åtgärden har dock varit att justera fjärrvärmen i fastigheterna. Detta har lett till en minskad energiförbrukning om 8 procent, motsvarnde 7,3 miljoner kilowattimmar på ett år.

Kommunen skriver i en kommentar att man är glada över minskningarna, men att det finns ännu mer att göra på sikt. Bland annat tittar man nu på möjligheterna att byta belysning i kommunens fastigheter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.