EU-svepet: Sverige leder koalition för att stoppa nya hållbarhetsregler för bioenergi

EU Sverige vill stoppa EU-kommissionen från att ändra hållbarhetsreglerna för bioenergi, igen. EU:s expertgrupp vill införa bärnstensfärg för förorenade aktiviteter i taxonomin, och snart presenteras reglerna för hållbar bolagsstyrning. Det handlar veckans EU-svep om.

EU-svepet: Sverige leder koalition för att stoppa nya hållbarhetsregler för bioenergi
Finansminister Mikael Damberg (S), leder koalition för att stoppa regeländringar för bioenergi. Foto: Regeringskansliet

Sverige leder en koalition av 10 EU-medlemsländer, som skrivit till det franska ordförandeskap i rådet och EU-kommissionen med en varning om att det är för tidigt att  revidera av hållbarhetskriterier för bioenergi. Det rapporterar tidningen Euractive. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

EU-kommissionen presenterade förra sommaren direktivet om förnybar energi. Lagstiftningen syftar till att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 55 procent under till 2030, jämfört med 1990.

I förslaget finns även bioenergi med, men hållbarhetskriterierna för biomassa reviderades redan 2018. Att ändra reglerna igen, ser Sverige och de andra länderna som meningslöst.

Svenska ledamöter vill ta bort fri tilldelning i EU:s handelssystem

Koldioxidtunga industrier får för närvarande fri tilldelning av utsläppsrätter enligt EU:s handelssytem, ETS. Detta för att förhindra att företag flyttar sin verksamhet från Europa till platser där det är billigare att förorena.

Under förra året la EU-kommissionen fram en plan för att fasa ut de fria tilldelningarna och ersätta dem med en extern tullavgift på import av kolintensiva produkter, även kallat carbon border adjustment mechanism (CBAM).

Tysk ledamot vill behålla fri tilldelning som reservplan

EU-parlamentet ser just nu över förslaget och den tyska ledamoten Peter Liese har ansvaret för processen. Han vill gärna att “de utsläppsrätter som tas från industrin om CBAM implementeras inte bör tas bort eller läggas någon annanstans. De bör läggas i en reserv, så att om något händer så har vi fortfarande utsläppsrätter för att skydda mot koldioxidläckage”.

Svenska ledamöter kritiska till “plan B”

Men det håller inte de svenska ledamöterna med om. Både Jytte Guteland (S) och Emma Wiesner (C) anser att det är helt fel väg att gå.

– Jag vill inte ha det här undantaget. Jag tror att det verkligen skulle vara en negativ signal till branschen och även till globala tredjeländer om CBAM, säger Jytte Guteland, till Euractive.

– Vi tror på CBAM som ett verktyg och ett kritiskt instrument. Istället för att bygga in en mekanism som tvivlar på systemet, en plan B, tycker jag att vi bör fokusera på plan A och göra CBAM fungerande, säger Emma Wiesner i en kommentar.

Expertgrupp vill se bärnstensfärg för förorenade aktiviteter i taxonomin

EU:s plattform för hållbarha finanser, en rådgivande expertgrupp till EU-kommissionen, ifrågasätter om det går att inkludera naturgas och kärnkraft i den gröna taxonomin. Det framgår av expertgruppens rekommendationer.

Expertgruppen som består av 57 medlemmar och 11 observatörer vill hellre se en ”bärnstensfärgad” del, för att inkludera mer förorenande aktiviteter som ligger under tröskeln för ”gör ingen betydande skada”.

På fredag är sista dagens för medlemsländerna att lämna in synpunkter på utkastet till förslaget om gas och kärnkraft ska inkluderas i EU:s taxonomi eller inte. 2 februari väntas kommissionen förslaget i sin helhet.

Förslaget om hållbar bolagsstyrande på gång

I mitten av februari väntas kommissionen presentera förslaget om hållbar bolagsstyrning. I förslaget väntas en del handla om mänskliga rättigheter och human rights due diligence, och en del om miljö och klimat.

Miljö & Utveckling har pratat med juristen Malin Helgesen vid Mannheimer Swartling som berättar allt du behöver veta om förslaget och vad du kan göra för att förbereda ditt bolag redan nu på reglerna. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste