Sverige lämnar lagförslag till EU om att stoppa PFAS

PFAS Kemikalieinspektionen har lämnat ett lagförslag till EU om att begränsa användningen av drygt 10 000 PFAS-kemikalier i unionen. Enligt myndigheten går förslaget ut på att helt stoppa PFAS från att komma ut på marknaden. Naturskyddsföreningen förväntar sig mer.

Sverige lämnar lagförslag till EU om att stoppa PFAS
TIllsammans med fyra andra länder lämnar Sverige ett lagförslag om att stoppa användningen av PFAS till EU. Foto: Adobe Stock.

Flera PFAS-ämnen är redan förbjudna eller begränsade och vid årsskiftet infördes nya EU-gränser för hur mycket PFAS som får finnas i dricksvatten och livsmedel. Men det räcker inte enligt Kemikalieinspektionen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– PFAS är vår tids värstingkemikalier. De är evighetskemikalier som används i hela samhället, alla människor har det i sina kroppar och vi måste stoppa användningen nu för att förhindra fler problem i framtiden, säger Per Ängqvist, generaldirektör på Kemikalieinspektionen i en kommentar.

Ska stoppa PFAS från att komma ut på marknaden

Tillsammans med myndigheter från Danmark, Tyskland, Norge och Nederländerna har Kemikalieinspektionen arbetat fram ett lagförslag som förenklat går ut på att helt stoppa PFAS från att komma ut på marknaden och spridas till människor och miljö.

Förslaget har nu lämnats över till den europeiska kemikaliemynidgheten Echa och detaljerna kommer att offentliggöras i början av februari.

Naturskyddsföreningen förväntar sig mer

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som finns på flera ställen i samhället, bland annat i smink, brandskum, regnkläder, skor, livsmedel och dricksvatten. Gemensamt för ämnena är att de är mycket svåra att bryta ner och kan ha skadliga effekter, både på människa och miljö.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén att hon är positiv till lagförslaget om att stoppa PFAS som lämnats in till EU, men att det kommer att ta för lång tid innan begränsningarna träder i kraft.

För att inköpare och konsumenter ska kunna välja om de vill ha produkter som innehåller PFAS eller inte, skriver hon att den svenska regeringen därför behöver införa ett krav på att märka alla varor som innehåller PFAS.

”Naturskyddsföreningen förväntar sig därför att regeringen snabbt inför en nationell PFAS-märkning av varor. Under den tid som det tar att förbjuda PFAS är det nödvändigt med andra åtgärder som leder till att PFAS inte sprids i naturen. Detta är mycket angeläget, såväl för människor som för miljön” skriver hon i debattartikeln.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste