Testbed PFAS är ett samarbetsprojekt mellan Rise, Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Fortifikationsverket. Målet är att hitta en lösning på problematiken med PFAS-föroreningar i mark och vatten.
Storskaligt fältförsök att rena PFAS-förorenat vatten
Kemikalier
Nu inleds storskaliga fältförsök för rening av PFAS-förorenat vatten i Tullinge, Botkyrka kommun.
Målen är att hitta en lösning på problematiken med föroreningarna och att hitta en ersättningsprodukt till släckmedel innehållande PFAS.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Det är så glädjande att vi nu kan starta försöken i större skala genom att testa flera reningsmetoder i Tullinge. Det ligger flera års hårt arbete bakom det här och det är ett stort framsteg för projektet, säger projektledaren Tove Mallin på Rise, i en kommentar.
PFAS finns i många produkter
PFAS är syntetiskt framställda ämnen som är mycket svårnedbrytbara och misstänks vara hälsoskadliga för människor och djur.
Det är ett ämne som finns i många produkter, bland annat i ett brandskum som är effektivt för att släcka vätskebränder.
I och med de storskaliga fältförsöken i Tullinge inleds nästa fas i forskningen inom projektet Testbed PFAS. Projektet började år 2020 och forskningen bedrivs i två parallella spår.
Tre olika typer av rening ska testas
Dels ska forskarna hitta fungerande reningstekniker för förorenad mark och vatten, dels utvärderas PFAS-fria släckmedel för att ersätta dagens hälso- och miljöskadliga brandskum.
Hittills har forskningen kring reningstekniker varit inriktad på tester och utvärdering på RISE laboratorium i Borås.
Testerna har identifierat ett flertal fungerande tekniker för att rena jord och vatten, ibland i kombination med varandra. Det är tre av dessa reningstekniker som nu testas i verklig skala under fältförsöken i Tullinge.
FMV jobbar med att hitta PFAS-fria alternativ…
I det andra spåret inom Testbed PFAS arbetar projektet med att utvärdera nya alternativa PFAS-fria släckmedel.
Under projektets två första år har ett hundratal tester genomförts.
Resultatet från testerna används av Försvarets Materielverk (FMV) för att hitta en ersättningsprodukt till släckmedel innehållande PFAS.
… till flygvapnets nya räddningsbilar
FMV fick under förra året uppdraget att anskaffa ett PFAS-fritt släckmedel till de nya räddningsbilar som ska levereras till Flygvapnet under 2022.
– För FMV:s del har resultaten från de brandtester som genomförts inom Testbed PFAS gett många nya insikter i prestandan hos PFAS-fria släckmedel relativt de testmetoder som använts. Kunskapen från resultatet av brandtesterna tar FMV med sig inför framtida upphandling av PFAS-fri släckvätska till Försvarsmakten, säger Dennis Norin, systemingenjör på FMV.