Efter förslaget om PFAS-förbud: ”Mer behöver göras”

cirkulär ekonomi Inom ramen för ett regeringsuppdrag lämnade Kemikalieinspektionen nyligen ett förslag om ett totalförbud mot PFAS i hela EU. Men myndigheten menar att mer behöver göras för att giftiga kemikalier inte ska stoppa den cirkulära utvecklingen.

Efter förslaget om PFAS-förbud: ”Mer behöver göras”
Foto: Adobe Stock

Regeringsuppdraget ”Giftfritt från början” har pågått under 2021 och 2022. Inom uppdraget har Kemikalieinspektionen genomfört närmare 20 olika insatser, där de mest omfattande delarna har gällt utfasning av särskilt farliga ämnen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– När vi fasar ut särskilt farliga ämnen slipper vi hantera dem i avfallsledet. Därmed möjliggörs giftfria kretslopp samtidigt som allvarliga skador på människor och miljö förebyggs, säger Anna Lindberg, projektledare för regeringsuppdraget, till Miljö & Utveckling.

Tillsammans med myndigheter i fyra andra länder har Kemikalieinspektionen inom detta uppdrag tagit fram ett förslag till EU-förbud mot över 10 000 PFAS-ämnen, ”evighetskemikalier” som inte bryts ned i miljön.

I rapporten konstaterar också Kemikalieinspektionen att det finns behov av att fortsätta arbeta för att förebygga kemikalierisker för att underlätta omställningen till en giftfri cirkulär ekonomi.

Vad kan ni dra för slutsatser från arbetet?

– Att olika aktörer, både myndigheter och företag, behöver tänka på hur man kan undvika särskilt farliga ämnen. Om man gör rätt från början så slipper vi sedan hantera det i återvinning- eller avfallsskedet. Då skapas även förutsättningarna för en mer säker och hållbar användning av kemikalierna över tid, säger Anna Lindberg.

Vidare menar Anna att myndigheten nu kan peka ut områden som är viktiga att jobba med framgent. Bland annat arbetet med säker och hållbar design, EU-lagstiftning och nya testmetoder. Hon säger också att handeln och produktionen med kemikalier är global, och att de därför gärna ser att det sker mer arbete mot kemikalierisker ur ett globalt perspektiv.

Hur har näringslivets inställning mot arbetet varit?

– Alla behöver bidra till omställningen och jag tycker att det finns många proaktiva företag som aktivt jobbar med dessa frågor. Vi har också jobbat mycket med att utveckla vår webbinformation som riktar sig till företag som jobbar med återvinning. Alltså avfallshanterare som kanske traditionellt inte ser sig själva som kemikalieföretag.

Tillsammans med naturvårdsverket har de även tagit fram en guide, dels för att klargöra reglerna, dels för att visa hur man kan ta reda på vad som finns i avfallet man hanterar.

– Branschen har varit delaktig i utformningen av guiden, både genom behovsanalys och genom att berätta vilken typ av stöd de söker. Medvetenheten är stor men det finns ändå mycket information att överföra, och arbete att göras, avslutar Anna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.