Delegationen för cirkulär ekonomi har nu lämnat sin årsrapport till regeringen. I rapporten föreslås framförallt fyra åtgärder. Det första förslaget handlar om att ge ett myndighetsuppdrag för att etablera ett samverkansprogram för ökad återanvändning och återvinning inom svensk tillverkningsindustri. Förslag två är att utäka rut- och rot-avdragen för att få produkter att användas och leva längre och det tredje att införa ett bonus malus-system för att förlänga produkters livslängd. Det fjärde förslaget är att införa nationella mål för ökad cirkulär användning av råvaror och produkter och minskade råvaru- och produkt förluster i samhället.
Delegationen, som under 2022 startade om sin verksamhet under ledning av Naturvårdsverket och Tomas Kåberger som ny ordförande, skriver att den välkomnar de initiativ som näringsliv och andra aktörer gör för att ställa om till en cirkulär ekonomi. I sitt förord skriver ordförande Tomas Kåberger dock att det nu finns tre viktiga aspekter som kräver regeringens uppmärksamhet.
EU:s styrning ökar
Det första han vill uppmärksamma regeringen om är att det i dagens värld inte är självklart med globala försörjningskedjor och möjligheter till fri import av råvaror. Därför är det viktigt ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv att hushålla med råvaror och produkter samt att ha en väl fungerande återvinning.
Den andra aspekten som Tomas Kåberger vill påminna regeringen om är att den organiserade brottsligheten i avfalls- och återvinningsbranschen riskerar att konkurrera ut seriösa företag och att behovet av intensifierad tillsyn är stort.
Slutligen menar Tomas Kåberger att Svenska företag och myndigheter behöver uppmärksammas om EU:s större och mer styrande roll med ökade krav på cirkulär råvaru- och produktutveckling.
”Förmåga att uppfylla kraven blir avgörande för företagens överlevnad”, skriver han