
Senast i december 2013 skulle EU-kommissionen ha beslutat om kriterier för att identifiera hormonstörande ämnen. Hormonstörande ämnen kan orsaka cancer eller påverka ämnesomsättningen och förmågan att få barn. Om ett foster utsätts för ett hormonstörande ämne kan det innebära effekter på hjärnans utveckling eller ökad risk för att drabbas av sjukdomar i vuxen ålder.
Sverige stämde EU-kommissionen för passivitet i frågan sommaren 2013. Nu har tribunalen vid EU-domstolen kommit med sin dom i målet och gett Sverige rätt.
EU-kommissionen hävdade till sitt försvar att de kriterier de föreslagit blivit hårt kritiserade, bland annat för att vara ett hinder när det gäller den inre marknaden. Enligt tribunalen var kritiken ovetenskaplig och påverkade inte det faktum att kriterierna skulle ha varit antagna i slutet av december 2013.
– I vårt arbete för en giftfri vardag fokuserar vi bland annat på att fasa ut användningen av hormonstörande ämnen. EU-kriterier är viktiga för att vi ska kunna säkerställa ett högt skydd för hälsa och miljö, säger Nina Cromnier generaldirektör på Kemikalieinspektionen.