Staffan Michelson: Staffrätten är för oskarp vid miljöbrott

juridik Det finns en mängd effektiva hållbarhetsverktyg inom juridiken – men straffrätten är inte det vassaste när det gäller miljöbrott. Det menar Staffan Michelson, advokat, som nyligen doktorerade vid Lunds universitet.

Staffan Michelson: Staffrätten är för oskarp vid miljöbrott
Adobe.Stock
Staffan Michelson.
Staffan Michelson. Staffan Michelson, advokat, som nyligen doktorerade vid Lunds universitet.

Staffan Michelson inledde sin advokatkarriär på 1970-talet genom att stämma BT Kemi tillsammans med Björn Gillberg. De två drev processen mot företaget som hade förgiftat miljön i och omkring den skånska byn Teckomatorp. Företaget tillverkade bekämpningsmedel.

– Björn Gillberg och jag drev skadeståndsprocessen för en trädgårdsmästares räkning. Det gick bra, däremot fallerade brottsmålet, det gick inte att nå full framgång där. Straffrätten är för grovkornig, för oskarp när det gäller miljöbrott, säger Staffan Michelson.

Svårt att få fällande dom för miljöbrott

Han har sett samma sak i andra fall, bland annat ett oljeutsläpp i Hälsingland där en cistern sprang läck. Inte heller där fungerade straffrätten.

– Det är svårt att skapa skärpa i straffrättsliga system. Men processerna är värdefulla eftersom de fungerar som kunskapsmaskiner. I civilrättsliga processer har man ofta ett utredningsproblem. Där kan kunskap från en åklagares förundersökning och en straffrättslig process komma till nytta, säger han.

Precis så blev det i fallet BT Kemi, där den civilrättsliga processen, alltså frågan om skadestånd till drabbade, lyckades.

Stora möjligheter i till exempel avtalsskrivande

Under åren har Staffan Michelson intresserat sig allt mer för andra delar av juridiken, så kallade ”rättsliga procedurer” inom civilrätten. Begreppet omfattar till exempel de dokument som skapas i samband med bolagsbildning och olika avtal. Ett exempel är kravmärkningen, där avtal reglerar hela kedjan från den information kunden får i butiken till bondens djurhållning.

– Många eldsjälar är väldigt bra på att använda de här instrumenten. Däremot är vi extremt dåliga på att använda bolagsrätten för att förstärka goda normer. Aktiebolagslagen är relativt tolerant för initiativ för hållbar utveckling, men den är inte drivande. Om det ska hända något måste ägarna ta initiativ. Jag anser att man hittills har underskattat möjligheterna i de procedurer som följer av bolagsordningen och bolagsbildningen, säger Staffan Michelson.

Avhandlingen heter Empowerment and Private Law, Civil Impetus for Sustainable Development och är utgiven på Jure förlag.

Läs mer: Bankerna behöver erbjuda lösningar inom hållbara finanser

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.