SSAB saknar elen till sin gröna omställning

Energi SSAB har beslutat att tidigarelägga sin omställning då efterfrågan på fossilfritt stål växer så det knakar. Företaget kommer att behöva flera tusen megawatt årligen, men tillgången på el är fortfarande olöst.

SSAB saknar elen till sin gröna omställning
SSAB i Oxelösund. Foto: SSAB

Nyligen meddelade SSAB att företaget tidigarelägger sin gröna omställning från 2045 till 2030. Anledningen är en ökad efterfrågan på fossilfritt stål. Nu ska flera miljarder kronor investeras för att bygga om det nordiska produktionssystemet för tunnplåt i grunden till kostnadseffektiva mini-mills.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Mini-mills är kompakta effektiva stålverk som inkluderar både exempelvis stålverk med elektriska ljusbågsugnar där ståltillverkning är direkt integrerad med valsningsprocessen. Vi har liknande elektrostålverk i USA, förklarar Mia Widell, presschef på SSAB.

Ni beskriver att efterfrågan på fossilfritt stål beskrivs som stor, finns det någon bransch där intresset ökat?

– Vi ser ett stort intresse från både nya och gamla kunder för hållbara lösningar. SSABs stål finns i många olika segment, som till exempel byggbranschen, jordbrukssektorn och retail. Just nu rör det snabbast på sig inom bil- och tunga fordonsindustrin vad gäller hållbarhet. Efterfrågan drivs också från konsumenter som vill minska sitt klimatavtryck, säger Mia Widell.

Elförsörjningen behöver lösas

I pressmeddelandet från SSAB, skriver företaget att omställningen kan bara bli av ”om vi kan lösa frågan kring kraftförsörjningen” och ”tillgången på konkurrenskraftig el”.

Nyligen besökte Miljö & Utveckling Markbygdens vindkraftpark i Piteå, som är den största landbaserade parken i Sverige. Men från Markbygden kommer ingen el att gå till de stora industrisatningarna i norr enligt Svevind som äger tillstånden för parken.

Hur mycket el kommer ni behöva årligen och varifrån hoppas ni kunna ta förnybar energi?

– En viktig förutsättning för att vi ska lyckas är att alla goda krafter samverkar och arbetar mot samma mål. Politiken och ansvariga myndigheter behöver säkerställa att ledtiderna för tillstånd för nya kraftledningar och nya etableringar kraftigt kortas. Flera initiativ har tagits, men mer behövs för att möjliggöra den omställningen vi och politikerna har satt upp som mål. Vi kommer att behöva cirka 2 TWh för mini-millen i Luleå. Därutöver behövs el för omställningen i Oxelösund och för att bygga Hybrits nya demonstrationsanläggning i Gällivare, säger Mia Widell.

Även i Raahe i Finland, kommer företaget behöva runt 2 TWh. Förutom elförsörjningen är även miljötillstånden en stor utmaning för företaget.

– Tillståndsprocesserna tar idag lång tid och är oftast oförutsägbara. Dels för att det finns många inblandade aktörer, dels att det är många aspekter som måste vägas in. Vi behöver förstås få dem på plats så fort som möjligt, säger Mia Widell.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.