EU presenterar plan för att minska beroendet av rysk energi

Klimat Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina presenterar EU-kommissionen nu ett åtgärdspaket för att fasa ut rysk energi. Planen är att göra sig oberoende av rysk olja och gas innan 2030 samt att påskynda omställningen till ett mer hållbart energisystem.

EU presenterar plan för att minska beroendet av rysk energi
EU-kommissionen vill göra sig oberoende av rysk energi.

Det var på tisdagseftermiddagen som EU-kommissionen presenterade sin plan för att göra sig oberoende av rysk olja och gas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

I planen föreslår kommissionen att minska användningen av fossila bränslen i bostäder, byggnader och industrier genom att öka produktionen och användningen av bland annat biometan, naturgas och vätgas. Kommissionen föreslår även att man ökar importen av gas från icke-ryska leverantörer genom pipelines.

Planen beskriver även åtgärder för att möta Europas stigande elpriser och fylla på gaslagren inför nästa vinter.

”Påskynda omställningen”

Bakgrunden är Rysslands invasion av Ukraina, men även enligt EU-kommissionen att påskynda omställningen till ett mer hållbart energisystem.

– Vi måste göra oss oberoende av rysk olja, kol och gas. Vi kan helt enkelt inte förlita oss på en leverantör som uttryckligen hotar oss. Vi måste agera nu för att mildra effekterna av stigande energipriser, säkra vår gasförsörjning inför nästa vinter och påskynda omställningen till ren energi, säger Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande i ett uttalande.

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans säger så här:

– Det är dags att vi tar tag i våra sårbarheter och snabbt blir mer självständiga i våra energival. Låt oss börja med förnybar energi så snabbt som möjligt. Förnybar energi är en billig, ren och potentiellt oändlig energikälla som istället för att finansiera fossilbränsleindustrin någon annanstans skapar jobb här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.