Så jobbar ett av världens torraste länder med vattenbristen

Världsvattenveckan 2023 I Jordanien, som är ett av världens torraste länder, får medborgarna endast tillgång till vatten en gång per vecka. Systemet fungerar dock inte alltid som det ska.

Så jobbar ett av världens torraste länder med vattenbristen
Foto: Adobe Stock/Emmy Westling.

Rent vatten direkt ur kranen är en självklarhet för svenska medborgare. Så ser det inte ut i Jordanien. Till följd av vattenbrist får landets hushåll endast tillgång till rent vatten en gång per vecka, mellan 8 och 36 timmar, vilket kräver att hushållen har vattentankar på sina hustak där de kan lagra vattnet.

– Det blir ungefär 4–5 kubikmeter vatten per vecka. Systemet fungerar för det mesta, men det kräver att hushållen har bra kvalitet på sina vattentankar och att de kan lagra tillräckligt stora mängder vatten, vilket inte alltid är fallet, säger Sameer Abdel-Jabbar, teknisk ingenjör och gruppledare på utvecklingsbyrån GIZ till Miljö & Utveckling.

Han är på plats vid världsvattenveckan i Stockholm för att nätverka, lära sig av andra och dela med sig av sina erfarenheter. Till vardags arbetar han med att säkra tillgången till rent vatten för jordanska medborgare.

– I Jordanien är bristen på rent vatten ett stort problem som blir allt värre över tid. Det beror dels på att vi har en kraftig befolkningstillväxt, dels på effekterna av klimatkrisen, säger Sameer Abdel-Jabbar.

”Alla har inte råd”

Utöver att hushållen inte alltid har tillräckligt bra vattentankar för att lagra vatten, berättar han att det finns en rad andra problem med Jordaniens vattensystem. Om hushållen har otur, att systemet råkar vara trasigt just den dagen de ska få vatten, tvingast de i stället köpa vatten på flaska.

– Det är väldigt dyrt på flaska och alla har inte råd med det. Problemet i Jordanien är att nätverket är gammalt och utdaterat. Det innebär att det ibland inte fungerar och att vi förlorar stora mängder vatten när vi skickar ut det. Ibland kan förlusterna vara upp till 50 procent på grund av läckor i systemet, säger han.

”En stor ekonomisk börda”

Vidare berättar han att Jordanien arbetar med att laga systemet, men att det är ett omfattande arbete som kräver enorma summor pengar.

– Det är en stor ekonomisk börda och vi behöver finansiering för att klara det. Rika länder som Sverige, Tyskland och Frankrike försöker hjälpa till, men det räcker inte. Vattenproblemen som vi har i Jordanien är så djupa och komplexa att det krävs hundra miljoner dollar för att komma till rätta med, säger han.

Även jordanska jordbrukare drabbas hårt av vattenbristen i landet, fortsätter Sameer Abdel-Jabbar. Men för att komma till rätta med problemet berättar han att myndigheterna arbetat hårt med att de ska få tillgång till renat avloppsvatten, vilket han säger varit ett vinnande koncept.

– Ungefär 80 procent av jordbrukare i Jordanien är beroende av renat avloppsvatten. De vill självklart ha mer och lider också av vattenbrist. Men samtidigt har det bidragit till att jordanska jordbrukare blir allt bättre på att använda det vatten de får mer effektivt, säger han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.