Uppgörelse om världens första certifieringssystem för kolinlagring

EU EU-parlamentet och ministerrådet har kommit överens om en ny lag för att öka mängden negativa utsläpp i atmosfären. EU ser därmed ut att bli först i världen med ett certifieringssystem för olika typer av koldioxidinfångning.

Uppgörelse om världens första certifieringssystem för kolinlagring
EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) har varit med och förhandlat fram en ny lag om kolinlagring. Foto: EU-parlamentet/ Philippe Stirnweiss/Adobe Stock.

Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner har förhandlat lagen för parlamentets liberala grupp. Hon beskriver uppgörelsen som ett ”stort steg framåt i klimatomställningen”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det här kommer både att öka infångandet av koldioxid från atmosfären och skapa nya möjligheter för intäkter för svenska bönder, skogsägare och spjutspetsföretag inom klimatomställningen, säger hon i en kommentar.

Uppgörelsen nåddes sent på natten mot tisdagen och är än så länge preliminär. Bakgrunden till lagen är att en stor del av dagens kolsänkor är osäkra, vilket blivit ett föremål för greenwash. 2022 presenterade EU-kommissionen lagen som nu fått ett preliminärt godkännande. Syftet är att skala upp negativa utsläpp genom ett nytt certifieringssystem för kolinlagring.

Olika typer av kolinlagring

Det handlar om olika typer av koldioxidinfångning. Dels om permanent kolinlagring med hjälp av tekniker som fångar upp och lagrar koldioxid från industriella processer, även kallat CCS-teknik. Dels om tillfällig kolinlagring genom bland annat återställande av skog och mark och inlagring i träbaserade byggnader.

Lagstiftningen ska se till att fler lantbrukare och skogsägare ska kunna få betalt för kolinlagringåtgärder vid sidan av deras ordinarie verksamhet. Kolsänkor från jordbruket och skogsbruket certifieras separat, vilket enligt Emma Wiesner är en viktig detalj.

– Vi har lyckats trygga integriteten för olika kolkrediter, då permanenta kolsänkor och kolsänkor från utsläppsminskningar från skog- och jordbruk kommer att delas in i två olika kategorier. Förutsättningarna är fundamentalt olika, vi skiljer nu på äpplen från päron, kommenterar Emma Wiesner.

Den preliminära uppgörelsen måste nu godkännas av parlamentets miljöutskott, samt medlemsstaternas representanter i Corperer. Därefter behöver lagen godkännas formellt av ministerrådet och EU-parlamentet innan den är helt godkänd.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.