Ny ESG-plattform ska underlätta ägarstyrning

Investeringar Fintechbolaget Esgaia lanserar en plattform som hjälper investerare att hålla koll portföljbolagen ur ett hållbarhetsperspektiv och underlättar samarbeten för att driva förändring.
– Bolag som har hållbarhetsutmaningar måste ju ägas av bra aktiva ägare som hjälper dem att ställa om, säger medgrundaren Anton Ljung.

Ny ESG-plattform ska underlätta ägarstyrning
Simon Kristiansson, Anton Ljung och Frida Femling. Foto: Annika Derwinger Falkuggla

Två stora nordiska institutionella ägare, Storebrand Asset Management och Länsförsäkringar, är redan kunder. Med färska miljoner i ryggen från riskkapitalbolaget Wellstreet lanserar startup-bolagets grundartrio, Anton Ljung, Frida Femling och Simon Kristiansson, nu den digitala plattformen för hållbara investeringar på bred front.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

”Hjälp koldioxidtunga bolagen att ställa om”

Målet är att kanalisera mer aktivt kapital som driver på förändringar i företag som behöver omstruktureras och bli mer hållbara.

– Det finns ett stort fokus på att man inte får investera i koldioxidtunga bolag. Jag tycker snarare att fokus ska vara på hur hjälper man de här bolagen att ställa om för de kommer inte försvinna bara för att man säljer av några aktier, säger Anton Ljung, medgrundare och vd på mjukvarubolaget Esgaia.

Plattformen hjälper ägare vara mer drivande

Idén till plattformen föddes när Anton Ljung själv jobbade på ett fondbolag i Stockholm. Han hittade inte något bra verktyg för att följa investeringar utifrån ESG-värderingar (Enviromental, Social och Governance) och hålla koll på hållbarhetsriskerna. Han beskriver plattformen som ett molnbaserat projekthanteringssystem optimerat för att underlätta när investerare och förvaltare aktivt vill driva hållbarhetsfrågor.

– Det är ett informationssystem där de kan samla allt. Det kan vara dialoger med företag, det kan vara ESG-analyser, riskerna de har hittat i ett bolag och hur man har röstat på bolagsstämman och så vidare.

Han anser att branschen kan effektivisera

Plattformen är tänkt att effektivisera informationsdelningen inom företag och att snabbt generar rapporter utifrån inmatad data. Det går att sortera informationen utifrån olika hållbarhetsområden, såsom mänskliga rättigheter, arbetsrätt och klimatförändringar, eller kopplat till ESG-kategorierna. Anton Ljung ser stora vinster med att öka transparansen och få ordning i djungeln av worddokument och excelark som är vanligt att analytikerna håller sig med.

– Vi frigör mycket resurser som de i stället kan lägga på att driva faktiska dialoger och nå mer impact.

Får automatiska påminnelser

Plattformen kan också skicka påminnelser ifall uppföljningen av ett hållbarhetsmål dröjt för länge.

– Nästa steg är att vi ska kunna ge förslag på nästa aktivitet i en sådan här påverkansdialog, förklarar Anton Ljung.

”Samarbeten nyckeln till bra aktivt ägande”

Esgaia har också byggt in en nätverksfunktion som ska främja samarbete mellan olika investerare med samma mål. Det är svårt att hitta finansiella samarbeten, men det är också nyckeln till att få bra aktivt ägande, enligt Anton Ljung.

All data är konfidentiell och låst till en organisation, så länge investeraren inte väljer att aktivt göra informationen publik till andra investerare på plattformen. När en användare väljer att dela pingas alla som listat samma bolag.

Nätverksfunktion underlättar samarbete

Och genom att ”poola kapital”, som Anton Ljung uttrycker det på branschlingo, är det mycket större sannolikt att investerare får igenom en förändring.

– Chansen att man lyckas är större om man går ihop med andra investerare och får fler antal röster som kan rösta på en bolagsstämma för att driva en förändring, säger Anton Ljung.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.